Annons

Ovanligt fritt måleri på Bastionskolan

Spackla, måla, riva och börja om. Eleverna på Bastionskolans måleriprogram hinner allt som oftast bara slå en snabb blick på sitt arbete. På torsdag kväll får fler chans att titta, när de visar upp sina verk för allmänheten.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2010
Natalie Gewessler, sistaårselev på byggprogrammet måleri, gillar att få skapa fritt. I undervisningen har hon och klasskamraterna ofta skarpa direktiv.
Natalie Gewessler, sistaårselev på byggprogrammet måleri, gillar att få skapa fritt. I undervisningen har hon och klasskamraterna ofta skarpa direktiv.Foto: 
Tinka Hansson, målerilärare, ser fram emot utställningen.
Tinka Hansson, målerilärare, ser fram emot utställningen.Foto: 
Philip Andersson i målartagen.
Philip Andersson i målartagen.Foto: 

Måndag förmiddag och det är full aktivitet i båsen i målarverkstaden.

På en väggskiva har målerieleven Philip Andersson projicerat konstnären Shotei Otomos bild av en modern geisha som han målar av.

Annons

– Jag har hållit på med den ett tag, men jag har haft en paus emellan, säger han.

Esteteleverna, som är vana vid fritt skapande, är inbjudna att visa upp måleri, fotokonst, skulpturer och teckningar. För målerieleverna är utställning något nytt.

– Jag hade gärna sluppit, säger Philip Andersson och ler.

Under utställningen hålls också en workshop där den som vill får prova på marmorering, träådring, fotografering, med mera.

Måleriläraren Tinka Hansson är entusiastisk över utställningen.

– Eleverna har fått lägga upp ett eget program för vad de ska visa i båset och det är en tidspress. Och de får göra reklam för sig själva, säger hon.

I ett av båsen står Natalie Gewessler. Hon fristilar med palett och pensel på den grå väggen.

– Jag tycker att det är jätteroligt. Man får använda sin egen fantasi fullt ut, säger hon.

En del målningar, som Philip Anderssons geisha, är utsnitt som går att spara. Skillnaden är stor mot hur målerieleverna vanligtvis arbetar. Efter färdigt projekt rivs väggarna ner.

– Då är det väl en liten suck och sedan jaha, då börjar vi om, säger Natalie Gewessler.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons