Annons

Martin Falkenby: Oväder kan stoppa kurser men inte stoppa nyheter

Låt mig för en gångs skull prata väder. Och hur förutsägbart oförutsägbart det är att planera utifrån väderprognoser, oavsett om de är levererade av proffs eller av amatörer.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 11 mars 2023 • Uppdaterad 15 mars 2023
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Fem medarbetare från redaktionen skulle i veckan på fortbildning i temat medieetik med förre pressombudsmannen Ola Sigvardsson som kursledare. Kompetensutveckling är alltid bra och Ola är utmärkt både som ämnesexpert och föredragshållare. Reportrar från en handfull av koncernens tidningar såg fram emot utbildningen i Kristianstad.

06.37 kom första meddelandet från min chefredaktörskollega på Kristianstadsbladet:

Annons

Hur är väderläget?

Svar direkt från kollegan i Blekinge:

Blåsigt. Snöblandat regn. Svårt att se var detta tar vägen. Är ingen storm än.

Följt av en rapport från Ystad:

Snö och blåst i Ystad nu men övergår det snart i regn så är det nog lugnt.

Kristianstad igen:

Ok. Hör av er om det är något som stör.

”Stormen hade dessutom mage att lämna kvar sin signatur när den slet bort andra halvan av företaget Swennex skylt.”

Det som stör är osäkerheten. Kan jag som någorlunda ansvarig chef skicka en stor del av redaktionen ut i snöoväder? Ja för att rapportera om läget för er läsare. Men inte tio mil för en utbildnings skull. Eller? Nu snöar det inte alls i Trelleborg. Det borde betyda att det snart är uppehåll även i nordöstra Skåne. Väl?

Att leka amatörmeteorolog har sina fördelar. Det går alltid att hitta belägg för sina teorier.

I december 2013 satt vi på ett morgonmöte med liknande funderingar. Ännu en vädervarning hade utfärdats och vi pratade om hur vi kunde förbereda vår bevakning. Jag var nyhetschef och en kollega påminde om att tidigare varningar hade det inte blivit så mycket med. Så baserat på historiska fakta, nåja, konstaterades att det här nog skulle bli ett ”puh” – en vindpust, ännu ett antiklimax.

Annons

Det blev stormen Sven. Flaggstänger knäcktes, växthus raserades, vägar blev ofarbara på grund av nedfallna träd och några tusen hushåll blev strömlösa. Stormen hade dessutom mage att lämna kvar sin signatur när den slet bort andra halvan av företaget Swennex skylt.

På Vannhögsgatan lämnade stormen Sven sin signatur på företaget Swennex skylt. Året var 2013.
På Vannhögsgatan lämnade stormen Sven sin signatur på företaget Swennex skylt. Året var 2013.

Sven har inte varit den värsta stormen under min tid på TA, men en av de mest minnesvärda. På grund av skyltsignaturen och på grund av min kollegas lika amatörmeteorologiska som onomatopoetiska (ljudhärmande) ”puh”.

”Det är i sådana lägen som arbetet kommer först. Det andra får lösa sig på ett eller annat sätt. Det gör det alltid.”

När ovädret kommer lamslås vägtrafik, flygtrafik, tågtrafik och sjöfart. En trafik som däremot inte får stå still är den på nyhetssajterna. När vinden viner och snön yr brukar antalet läsare få våra mätinstrument att slå i taket. Information om olyckor, ofarbara vägar, inställd kollektivtrafik och strömavbrott måste naturligtvis ut till den breda allmänheten.

Det har funnits arbetsdagar där kollegor fått ta in på hotell då de efter arbetsdagens slut insett att de inte kunde ta sig hem. Det är i sådana lägen som arbetet kommer först. Det andra får lösa sig på ett eller annat sätt. Det gör det alltid.

Som den gången en tapper nattchef redigerade klart papperstidningen och sedan satte sig på sista bussen hem. Bussen körde i diket utanför Vellinge och vår nattchef fick tillbringa natten på Vellinge brandstation. Men morgonen därpå kom tidningen i era brevlådor. Säkerligen lite senare än vanligt på grund av all snö, men även tidningsdistributörer vet vikten av att nyheter är viktiga saker.

Utbildning är också viktiga saker. Men människors säkerhet är viktigare.

Nytt meddelande:

Det snöar som fan i Kristianstad och folk uppmanas att stanna hemma.

Jag:

Funkar det att ta det digitalt?

Annons

Svar:

Nej, Ola vill ha diskussion och grupparbeten. Tycker att vi skjuter på det och tar ett datum när det är vår.

Så det var bara att meddela mina fem medarbetare att de skulle bege sig till redaktionen. För det finns alltid nyheter att skriva.

Annons
Annons
Annons
Annons