Annons

Otydligt om bussbälten

På linjebussarna mellan Trelleborg och Malmö ska skyltar med rullande text informera passagerarna om de obligatoriska bussbältena.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2005
Karin Lindell spänner fast sig inför färden från Trelleborg till Malmö. Bild: Claes NybergFoto: 
Föraren Bo Jönsson menar att förarna inte har möjighet att kontrollera passagerarna. "Vi kan inte ta ansvar för det, det är den enskildes ansvar att se till att man har bälte", säger han.Foto: 

Enligt lag är den som åker buss på en sittplats där det finns bälte, också skyldig att använda det. Det var det inte många som kände till bland dem som stod och väntade på kvart-över-tio-bussen från Trelleborg till Malmö i går morse.

– Nej, det visste jag inte. Jag har sett att det finns bälten på vissa bussar, men jag använder dem aldrig. Någon gång när jag har åkt till Stockholm och suttit längst fram har jag använt bälte, sa Karin Lindell som tyckte att lagen är bra främst med tanke på säkerheten för barn. Men någon information på bussarna har hon inte sett.

Annons

Mikael Sandsjö kände till att lagen fanns.

– Men jag använder aldrig bälte. Det är en vanesak, sa han.

Av Skånetrafikens 500 bussar är ungefär hälften utrustade med bälten. Pendeln mellan Malmö och Trelleborg ska utrustas med rörlig information om bussbältena, liknande de skyltar med rullande text som informerar om nästa hållplats.

– Jag kan inte säga när skyltarna tas i drift. Vi håller på med den sista tekniska biten nu. Det finns en överenskommelse generellt i Sverige om att säkerställa att information om bältena når ut till resenärerna, säger Sven Tufvesson. Skånetrafiken har i samarbete med entreprenörerna tidigare ordnat informationskampanjer om bältena. Men till sist är det var och ens eget ansvar, menar Sven Tufvesson.

– Bussbältena syns tydligt när man sätter sig på bussen. De går inte att missa, säger han.

På skolbussarna har förarna ett ansvar att se till att barn under femton är är fastspända. Förare som kör skolskjuts kan bötfällas om de inte kontrollerar bältesanvändningen. Enligt Sven Tufvesson finns en otydlighet om förarnas ansvar för yngre passagerare på övrig busstrafik.

Men Marie Fröjdh, fordonsingenjör på Vägverket Region Skåne, menar förare som kör vanlig linjetrafik inte kan straffas för att barn inte är fastspända.

– De förarna är undantagna från den här bestämmelsen, säger hon.

I praktiken är det även svårt att se till att lagen följs. När bussen står still är passagerarna inte längre skyldiga att vara fastspända.

– Om polisen stannar en buss så kan ju passageraren säga att han eller hon hade bälte när bussen rullade, säger Marie Fröjdh.

Annons

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 69

jessica.bloem.petterssonallehandasyd.se

a Bussbälten

n Enligt ett EG-direktiv som trädde i kraft den 1 januari 2004 ska bälten finnas på alla nyregristrerade bussar, utom bussar för stadstrafik. Enligt 1998 års trafikförordning måste den som åker buss på en sittplats som är utrustad med bälte använda det. Passageraren är dock inte skyldig att söka upp en bältesplats. Passagerare som inte använder bälte kan dömas till böter.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons