Annons

Otrevlig påhälsning upprör

När barnen och personalen på Söderängens förskola kom tillbaka efter att ha varit lediga på nationaldagen möttes de av en otrevlig syn. Någon eller några har eldat i ett rum som används för utevila och kastat glassplitter i sanden. Halva gården är nu för farlig att leka på.
Trelleborg • Publicerad 9 juni 2013
Glassplittret gör att all sand måste bytas ut.
Glassplittret gör att all sand måste bytas ut.Foto: 
Förskolelärare Ann Torstensson är trött på att hennes arbetsplats ständigt blir utsatt för vandalism. På fredagen kunde inte barnen på Söderängens förskola använda halva skolgården.
Förskolelärare Ann Torstensson är trött på att hennes arbetsplats ständigt blir utsatt för vandalism. På fredagen kunde inte barnen på Söderängens förskola använda halva skolgården.Foto: Sara Johari

Det är 23 grader varmt på fredagseftermiddagen och barnen på Söderängens förskola leker tappert i det gassande solskenet. Det är hett och torrt. Förskole- lärarna vill gärna ta fram vattenleksaker och slangar för att svalka barnen. Men det går inte.

– Vi vågar inte släppa ut dem på gräset eftersom det kan vara glas överallt, säger förskollärare Ann Torstensson.

Annons

Dagen innan fick förskolan påhälsning. Gästerna, personalen tror att det handlar om unga människor som festar, har lämnat glassplitter efter sig i sanden vid en klättervägg. I gräset omkring kan det också finnas glas. Personalen upptäckte också att i ett uterum, där barnen har utevila, har någon bränt papper och en bit av en tyggardin.

– Det är inte första gången detta händer. På måndagarna får vi alltid börja med att titta efter glas, fimpar och annat. En gång hade flera hundra fimpar kastats ut på gården. Sånt tar tid att städa, säger Ann Torstensson.

Nu måste sanden vid klätterväggen helt bytas ut. Det är för många och för små glasbitar för att det ska gå att plocka upp dem.

– Det är så synd. Vi har verkligen inte något emot att ungdomar hänger här på kvällarna och träffas. Men måste de ställa till det för oss? undrar Ann Torstensson.

Nu hoppas hon att allmänheten ska hålla ett extra öga på förskolegården kvällstid. Kanske kan man få gästerna att lugna ner sig.

Lisa Kron
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons