Östersjöcentrum eller konsthall?

Ett Östersjöcentrum eller en utökning av Axel Ebbes konsthall? Vad som ska hända med kommunens lokaler vid Stortorget när tingsrätten lägger ner är långt ifrån beslutat. Men det finns gott om idéer.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2004
Om ett år läggs tingsrätten ner. Vad lokalerna ska användas till därefter är ännu oklart. ARKIVBILD.
Om ett år läggs tingsrätten ner. Vad lokalerna ska användas till därefter är ännu oklart. ARKIVBILD.Foto: 

Regeringens beslut återstår, men allt tyder på att nedläggningen av tingsrätten i Trelleborg kommer att genomföras. Enligt en punkt i regeringens budgetpropositon för nästa år ska verksamheten flyttas senast den 1 januari 2006. Vad som sedan sker med kommunens lokaler vid Stortorget finns det ännu inga konkreta planer på. Men diskussionen i kommunledningen har redan satt igång. Kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl har bland annat tankar på att byggnaden skulle kunna hysa någon form av EU-kontor, ett Östersjöcentrum eller någon annan internationell verksamhet.

– Det finns många tankar i vandring. Den senaste som jag tagit upp är att sätta i gång en lobbyverksamhet för att få hit ett EU-kontor som rör Östersjön och sjöräddning. Vi har ju redan haft Östersjökonferenser här. En sådan verksamhet skulle kunna kompensera för bortfallet av andra statliga institutioner, säger han.

En annan tanke som kommit upp är att omvandla lokalerna till konsthall.

– Jag har tidigare föreslagit en utbyggnad av Axel Ebbes konsthall. Den tanken hade man kunnat släppa om tingsrätten i stället kunde ge mer utrymme åt Ebbes konstverk, säger Egil Ahl.

Kommunstyrelsens vice ordförande Lars Christensson (m) är positiv till tankarna om en internationell verksamhet i Trelleborg.

– Jag är övertygad om att det hade varit till gagn för hela kommunen och området runt omkring. Det strategiska läget är mycket lämpligt, säger han. Även kommunfullmäktiges ordförande Nils-Gunnar Snygg anser att ett Östersjöcentrum vore ett lämpligt alternativ om tinget försvinner.

– Det är viktigt att inte bara fylla lokalerna utan att hitta något som är väsentligt för Trelleborg. Spontant ser jag gärna ett arbete kring Östersjön och frågor som rör havet, säger han.

Kommundirektören Rutger Persson bekräftar att olika idéer har kommit upp vid ledningens möten, men att inget konkret arbete kommit i gång.

– Det finns idéer och tankar, men inget som är genomdiskuterat eller närmare undersökt, säger han.

Att få in någon ny verksamhet i lokalerna tror han dock inte blir svårt.

– Det är fantastiska lokaler och läget är perfekt, så det är jag inte orolig för. Men först måste vi avvakta det slutgiltiga beskedet för tingsrätten. Det bästa hade naturligtvis varit att få ha den kvar. Det är det vi har kämpat för, fortsätter han.

Ett faktum är i alla fall att om tingsrätten läggs ner så försvinner också verksamheten helt och hållet. Det blir alltså inte som exempelvis i fallet med Landskrona tingsrätt, där det fortfarande hålls domstolsförhandlingar men att själva kansliet är flyttat till Lund.

– Det alternativet har aldrig varit på tal för Trelleborgs del, säger Margareta Linde-Malmberg, tillförordnad lagman på Trelleborgs tingsrätt.

Den 1 december tillträder tingets nye lagman, Rune Johansson.

Camilla Erkenfeldt Widestrand

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.