Östergatan – en del av stans längsta gata
Östergatan är infarten till den ursprungliga staden från öster och längs gatan ligger en hel del historiska och märkliga byggnader, som berättar om Trelleborg i gamla dagar.
För att nämna alla byggnader med historia längs gatan skulle tidningen inte räcka till. En artikel blir med nödvändighet bara nedslag i denna remarkabla gatas historia.
Från början var det rena rama landet där gatan, eller infarten, började. Då rann Österbäck ner längs det som i dag är Österbrogatan och Kontinentgatan och bildade en ganska bred och djup ravin och ett delta nere vid den plats där Centralstationen nu ligger.
Gatans start inifrån staden är det som kallas för Bankahörnan, där det en gång låg tre banker. Ännu tidigare kallades den dock Bokhandelshörnan.
På hörnet av Östergatan och Kontinentgatan låg tidigare Nordbergska bokhandeln, uppkallad efter Frans Teodor Nordberg som 24 år gammal slog sig ner i Trelleborg och öppnade en bokbinderirörelse som så småningom utvecklades till att även omfatta en bokhandel. Bokhandeln låg kvar fram till 1932 då nuvarande SE-bankens hus byggdes på hörnan.
Mittemot SE-bankens hus ligger Hantverkarnas hus. På tomten låg en gång sadelmakare Peter Möllers fastighet, en låg envåningsbyggnad, troligen från 1700-talet. Som närmaste granne österut hittade man den gamla polisstationen kallat Tjyvaholled. Norr om detta låg ett öppet område som kallades Sladderbacken. Den nuvarande fastigheten första del byggdes 1909 och köptes 1941 av Trelleborgs hantverkarförening.
Vid en vidare vandring österut kommer man fram till byggnader från 1900-talets mitt. Här låg tidigare bland annat en rak- och frisersalong som drevs av sonen till fastighetsägaren brevbärare C. Rosén samt Nilssons Conditori och Café på Östergatan 8. Rosanders bil och el var en annan välkänd butik på Östergatan förr.
Andrénska gården, en gammal gård som skuggades av ett par jättelika kastanjeträd vid gatan, ägdes på 1800-talet av kyrkoherde Jonas Gottfrid Ekelund.
I hörnet Östergatan/Kapellgatan låg förr ett hus som kallades Kalopsenborg. Stadsträdgårdsmästare Axel Andersson har i anteckningar gett en förklaring till namnet. Huset benämndes Kalopsenborg med anledning av att ett ruggigt slakteri i träskjul med jordgolv låg i sydöstra hörnet av Kapellgatan/Östergatan.
På den tomt vid Östergatan där Trelleborgs Allehanda tidigare låg fanns långt innan tidningshuset byggdes en gård som hette Siktemöllegården. I slutet av 1800-talet byggde snickarmästare Norrman ett hus i hörnan som senare blev hemcharkuteri.
På den södra sidan av gatan i hörnet Östergatan/ Hantverkaregatan ligger Resiahuset, som är format som ett strykjärn och där tidigare järnvägen mellan Centralstationen och Trelleborg Övre gick fram.
När tågen skulle passera kunde det bli rena trafikstockningen på Östergatan. Ansvaret för bommarna hade Resiastinsen, Ernst Delén.
Resiahuset renoverades på 1990-talet och rymmer i dag sju lägenheter. Efter Johan Kocksgatan återfår Östergatan lite av sin lantliga prägel, med längre mellan husen. På tomten väster om nuvarande Kommunala musikskolan låg Kockska handelshusets första lokaler i Trelleborg. 1825 byggdes det lilla gatehuset där kusinerna Carl F Ajgeldinger och Carl Jöran Kock inledde sin affärsverksamhet. Snart blev Kock ensam ägare. Huset låg kvar fram till 1937. Huset som nu rymmer musikskolan var AB Joh. Kocks huvudkontor.
Trelleborgs museum var ursprungligen lasarettet, som stod färdigt 1893 på den gamla Skarpskytteplatsen. Lasarettets personalbostäder är den nuvarande Östergården.
Ännu längre österut, där Östergatan slutar gick tidigare både Lund- och Kontinentjärnvägarna. Spåren delade sig just där Östergatan slutar och mellan spåren låg de så kallade Jeppsahusen. Här sköttes bommarna av Anna Larsson och Helga Hansson.
Källor: Trelleborg – som det var – som det är, Gångna tiders Trelleborg i våra dagar samt ett flertal årgångar av Gamla Trelleborgs årsböcker.
Lasse Bryggare
0410-545 71
lasse.bryggare@allehandasyd.se