Annons

Ostbricka i kampen mot hungern

Om Lutherhjälpen ska sälja ost, vad ska då säljas? Prästost och klosterost naturligtvis. I lördags såldes ost i Toppengallerian där en del av pengarna gick till Lutherhjälpen.
Trelleborg • Publicerad 7 mars 2005
Prästost eller klosterost? Diakon Carin Hompe Svedberg, till vänster, och Anna-Carin Svensson, lekman, erbjöd ostar till förmån för Lutherhjälpen. Bild: Claes Nyberg
Prästost eller klosterost? Diakon Carin Hompe Svedberg, till vänster, och Anna-Carin Svensson, lekman, erbjöd ostar till förmån för Lutherhjälpen. Bild: Claes NybergFoto: 

– Det har blivit en gimmick med prästost och klosterost, förklarade diakon Carin Hompe Svedberg.

Inne i affären stod hon och Anna-Carin Svensson med brickor där smakbitar av ostarna skulle locka köpare. Många stannade till och smakade.

Annons

– En del säger, ja i dag ska jag köpa ost, säger Carin Hompe Svedberg. En del äter inte ost men lägger 20 kronor i bössan i stället.

Varje färdigförpackad ostbit kostade 35 kronor, varav 20 kronor gick till Lutherhjälpen. Detta var fjärde året i rad som ost såldes i fastan till förmån för Luther-hjälpen.

– Det har varit ett väldigt stort intresse, säger Carin Hompe Svedberg. Det handlar också om att ge och att få något tillbaka. Temat för årets insamlingskampanj för Lutherhjälpen är "utrota hungern". Varje år är det olika teman och de insamlade medlen används för olika ändamål inom Lutherhjälpens omfattande verksamhet.

Carin Hompe Svedberg tyckte inte det var konstigt att sälja matvaror under fastan.

– Fastan handlar om att avstå från något och göra något bra av det, säger hon.

Någon kund tyckte att ostarna var för starka, men hon handlade till sin man. Själv föredrog hon barnost.

– Kyrkan måsta också komma ut där folk finns, säger Carin Hompe Svedberg.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

HÖLLVIKEN
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons