Öst möter väst i Falsterbo

Resor, kulturer, språk och möten. Livet i ständig förändring försöker konstnären Edna Hinnerson belysa. Nu ställer hon ut på Falsterbo konsthall. På vernissaget i morgon beskrivs hennes konst även genom livemusik.
Trelleborg • Publicerad 30 april 2008
Hur är det att försöka tränga in i en främmande kultur? Förvirringen kring ett okänt språk försöker konstnären Edna Hinnerson förmedla. Bild: Tomas Nyberg
Hur är det att försöka tränga in i en främmande kultur? Förvirringen kring ett okänt språk försöker konstnären Edna Hinnerson förmedla. Bild: Tomas NybergFoto: 
Två innersta rum. Det ena välkomnar, det andra stänger till.
Två innersta rum. Det ena välkomnar, det andra stänger till.Foto: 

- Nu får det vara bra. Nu stannar jag, säger Edna Hinnersson.

I hela hennes liv har hon flyttat runt. Saudarabien, Kanada och Thailand är några länder hon har bott i. Vid fjorton års ålder behärskade hon fyra språk och hade redan hunnit byta skola sju gånger. Men nu har hon slagit sig till ro i Ystad.

Svårigheten att bemästra språket, att inte kunna tränga in i ett främmande samhälle, har inspirerat henne i hennes konst. - Jag har försökt förmedla känslan av att se en text och inte förstå något av den, berättar hon och visar på rörpost som hänger från en vägg. De tydliggör önskan om att skickas iväg på översättning.

Edna Hinnerssons konst är en livfull blandning mellan östländsk och västländsk konst. Färgerna är kraftiga och varma. Men här finns också mörkare inslag. Som två tavlor längst inne i ett hörn. Rammarna föreställer hus och tavlan ett litet rum.

- Det är vårt innersta rum, förklarar hon. Den ena välkomnar oss att gå in. Den andra säger tvärtom "Låt mig vara ifred."

Utställningen innehåller också skulpturer. Bland annat tre slöjklädda kvinnor, en föreställer Jungfru Maria. På väggen bredvid dem sitter en haiku:

Världens madonnor

balanserar på ett ben

man kräver jämvikt

- Jag ville visa hur världens kvinnor tåligt bär de bördor vi fått. Hur vi klarar av det medan männen krigar, berättat hon.

På lördag arrangeras vernissage för utställningen. Mellan klockan 12 och 17 håller Fasterbo konsthall öppet.

Då kommer också musikern Johan Bergström uppträda med egentillverkade instrument. Han kommer att framföra musik direkt inspirerat av Edna Hinnerssons konst.

- Jag vet själv inte hur det kommer att låta. Det blir spännande, skrattar hon.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.