Annons

Oskyldigt häktad får 420 000 i ersättning

En 36-årig man från Malmö satt oskyldigt anhållen och häktad i nio månader misstänkt för delaktighet i en stor narkotikahärva med en 51-årig trelleborgare som huvudman. På onsdagen beviljades mannen 420 000 kronor i ersättning av Justitiekanslern, JK.
Trelleborg • Publicerad 14 februari 2007

36-åringen var misstänkt för grov narkotikasmuggling och satt anhållen eller häktad från januari till oktober 2006. Enligt åklagaren hade 36-åringen och fyra andra hämtat ut paket med narkotika på posten åt den 51-årige trelleborgaren.

Men tingsrätten friade 36-åringen och de andra misstänkta medhjälparna. Tingsrätten trodde på 36-åringen när han sa att han inte visste vad paketen innehöll.

Annons

Efter frikännandet vände sig 36-åringen till JK och begärde 650 000 kronor i ersättning för tiden som frihetsberövad. Ersättningsanspråket gällde förutom 450 000 kronor i lidande även förlorad arbetsförtjänst, förlorade semesterdagar och ombudskostnader.

JK beviljar bara drygt hälften av det yrkade beloppet för lidande, 230 000 kronor, men godkänner i princip övriga yrkade belopp. JK skriver i sitt beslut att den långa häktningstiden och uppmärksamheten i media gjort att 36-åringen kunna identifieras i en snävare krets av personer. För de flesta blev dock 36-åringens identitet okänd, skriver JK.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons