Annons

Oskyddad damm skapar oro bland småbarnsföräldrar

Inhägna märgelgraven vid Tappershus - eller fyll igen den. Det föreslår några av de barnfamiljer som bor i området.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2005
Fyraårige Isak Lindholm kan leka tryggt bakom morföräldrarnas trädgårdsstängsel. Nu vill småbarnsföräldrar i området kring Tappershus att alla barn ska ha samma trygghet för dammens djupa vatten. BILD: CLAES NYBERG
Fyraårige Isak Lindholm kan leka tryggt bakom morföräldrarnas trädgårdsstängsel. Nu vill småbarnsföräldrar i området kring Tappershus att alla barn ska ha samma trygghet för dammens djupa vatten. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Äldreboendet Tappershus speglar sig i den lilla dammen, och "Lars Hansagraven" som den kallas omgärdas också av en samling villor. Dammen bidrar i hög grad till att man kan kalla området i norra Anderslöv för naturskönt, och givetvis tycker barn om att leka där. Det är också det som gör småbarnsföräldrar oroliga.

I flera omgångar har man tryckt på för att få kommunen att tillgripa större säkerhetsåtgärder än den ensamma frälsarkrans som finns vid dammen. I ett brev till Trelleborgs kommun skriver några av de boende att dammen visserligen är fin att titta på, men främst några få veckor på våren. I sommarvärmen växer dammen igen. Vintertid uppskattar man också möjligheten att åka skridskor på dammen, men det är inte ofta den fryser till.

Annons

"Antingen sätter kommunen upp staket runt hela dammen", tycker brevskrivarna, "eller så är vi flera småbarnsföräldrar som önskar att dammen fylls igen".

Platsen kunde istället bli en välbehövlig lekplats för området, föreslår föräldrarna. Med rutschkanor och kanske en asfaltyta för rullskridskoåkning som man kan spola med vatten för att ändå få en isbana på vintern.

– Vi har varit så rädda här för våra barn när de var små, berättar Irene Zander, som tillsammans med maken Jan bor några meter från dammen - dock med ett eget stängsel uppsatt.

– Så vitt jag minns så har det inte hänt någon olycka värre än att något barn trillat i från strandkanten när de stått och fiskat. Men det hände en gång att vår ene påg var försvunnen, och vi hittade hans cykel vid dammen. Det var inte roligt.

Familjen Zander har bott vid dammen i 40 år, och har flera gånger stött på hos kommunen för att få den inhägnad.

– Svaret vi fick var att "det går ju inte att inhägna varenda märgelgrav på slätten", berättar Iréne.

Nu bor det åter igen många barn i området, så frågan har aktualiserats, anser bland annat familjen Zander.

– Men det vore synd att fylla igen den, för det är rätt fint, tycker Iréne Zander. Heller då ett stängsel och så någon grind så att man fortfarande kan komma ner och åka skridskor på vintern. Kommunens parkchef Göran Larsson påpekar att Trelleborgshem har ansvar för större delen av området, och att eventuella åtgärder måste ske i samråd med dem. Men han är inte övertygad:

– Det förs alltid en diskussion kring det här med dammar och vattendrag. De finns ju överallt, helt naturligt. Några vill ha stängselnät, andra inte.

En ändrad befolkningsstruktur, exempelvis fler barnfamiljer i området, kan vara en motivering medger Göran Larsson. Att fylla igen och skapa en lekplats är däremot något han avfärdar direkt:

Annons

– Mark har vi tillräckligt av. Vi ska förvalta de lekplatser vi har i stället. Nu har vi precis byggt en lekplats vid Östergatan, och det kommer en till vid högstadieskolan, norr om landsvägen.

– Vår kommun har ju vatten överallt. Var ska man dra gränsen? Vi kan ju inte näta in hela kustremsan och alla vattenhål. Det ligger ju en lära i det också, för barn att få veta att det medför risker med vatten.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

ANDERSLÖV
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons