Annons

Osäker marknad får flytt att svaja

Järnvägsvagnstillverkaren Kockums Industrier arbetar vidare för en flytt till Trelleborg. Men när flytten blir av är osäkert – den ekonomiska turbulensen gör marknaden mycket instabil.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2011

– Allt såg utmärkt ut i april, maj, då diskuterade vi många roder med våra kunder, säger Björn Widell, vd på Kockums industrier. Men under sommaren har marknaden försämrats väldigt mycket.

Björn Widell berättar att Kockums Industrier trots det hela tiden gör förbättringar på olika sätt i lokalerna i Trelleborg.

Annons

– Det handlar till exempel om målning av kontoren. Vi arbetar vidare med flera olika entreprenörer i Trelleborg, men att sätta ut ett datum för flytten kan vi inte ännu.

Mycket hänger på hur marknaden utvecklar sig.

– Det finns en stor osäkerhet idag, säger Björn Widell.

Han säger att kunderna visserligen har behov av nya järnvägsvagnar, men att man inte kan ta beslut om att lägga en order idag.

– Kunderna vill avvakta och se vart konjunkturen är på väg innan man bestämmer sig, säger han.

Om ekonomin går ned i en ordentlig svacka innebär det färre godstransporter och lägre behov av järnvägsvagnar. Ingen vill äga en massa järnvägsvagnar som bara står oanvända på ett stickspår och kostar pengar. Därför väljer Kockums kunder att vänta och se vad som händer.

– Beslutet att flytta kan vi ta först när vi ser att vi har ordentligt med order i böckerna, säger Björn Widell.

Det var i december 2008, som Kockums Industrier och kommunen presenterade planerna på en flytt av tillverkningen av järnvägsvagnar till Trelleborg.

Det är Trelleborg AB:s gamla valsbyggnad på NIO E-området i östra delen av Trelleborg som flytten ska gå till. Det kommunala bolaget Östersjöterminalen ska också uppföra en ny byggnad intill, enligt överenskommelsen.

Ett nytt industrispår som kostat tio miljoner kronor har dragits fram till Kockums Industriers anläggning. Kostnaden har Trelleborgs hamn och Östersjöterminalen delat på.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons