Oro för mer farligt gods vid skolor i väster

Det är inte vettigt att låta fler transporter med farligt gods passera Fågelbäcksskolan och Bäckaskolan. Det anser Naturskyddsföreningen i Trelleborg som sågar förslaget på en förlängning av Västra Ringvägen till väg 108.
Trelleborg • Publicerad 22 mars 2010

TRELLEBORG. – Det förslaget accepterar vi aldrig, säger styrelseledamoten Bengt Nilsson.

Om man bygger en ny väg som ska förbinda Västra Ringvägen med väg 108 finns risken att mängden farligt gods ökar på Västra Ringvägen, menar Naturskyddsföreningen. Föreningen är kritisk mot miljönämnden som förordat att man ska förbjuda trafik med farligt gods att köra söderut längs väg 108, via Bryggaregatan och ner till hamnen som i dag. Istället ska man tvinga trafiken att ta den tänkta förlängda Västra Ringvägen för att komma dit. En mycket dålig idé anser Naturskyddsföreningen, eftersom det kommer att innebära att mer farligt gods passerar Bäckaskolan och Fågelbäcksskolan, och dessutom på ett betydligt mindre avstånd än det skyddsavstånd på 150 meter som länsstyrelsen rekommenderar.

– Vi tycker inte det är klokt att man ska dra farligt gods genom stan, säger Bengt Nilsson.

Att ha tung trafik längs Bryggargatan är inte heller någon bra idé menar Naturskyddsföreningen som vill se en helhetslösning för trafiken i Trelleborg.

– Det här känns som en halvmesyr, säger Bengt Nilsson.

Naturskyddsföreningen kräver i ett brev till byggnadsnämnden att särskilda skyddsåtgärder på Västra Ringvägen utreds, särskilt vid skolorna.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.