Annons

Oro efter beskedet om förändringar

Förvåning och förvirring. Det är reaktionerna bland barnmorskorna på Trelleborgs lasarett efter beslutet att ansvaret för mödravården ska flyttas från sjukhusen till vårdcentralerna.
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2011
Barnmorskorna Eva Pohl, Annika Wäss, Anita Lilliecrantz och Eja Brattgård har bara fått andrahandsinformation om planerna på att ansvaret för mödravården ska flyttas från lasarettet till vårdcentralerna.
Barnmorskorna Eva Pohl, Annika Wäss, Anita Lilliecrantz och Eja Brattgård har bara fått andrahandsinformation om planerna på att ansvaret för mödravården ska flyttas från lasarettet till vårdcentralerna.Foto: Claes Nyberg

– Tidigare har vi diskuterat om vi skulle driva något i privat regi kontra i sjukhusets men inte det här. Det har vi inte vetat något om innan, säger Eja Brattgård, en av sex barnmorskor på mödravårdsmottagningen på Trelleborgs lasarett.

Någon konkret information har de ännu inte fått. Förändringarna ska vara genomförda redan den 1 september.

Annons

– Vi vet ju egentligen inte så mycket. Det vi tidigare har hört är om ackreditering men inte att vi inte kunde tillhöra sjukhusen. Det är ju kort tid fram till den förste september, säger barnmorskan Anita Lilliecrantz Norén.

Även sjukhuschefen Magnus Heiman menar att det ännu inte är klart vad som kommer att hända med de sex barnmorskorna på Trelleborgs lasarett och deras sex kollegor i grannkommunerna Svedala och Vellinge. Totalt berörs 15 personer.

– Ur mitt perspektiv kommer vi att påbörja en avveckling av mödravårdsmottagningen. Men vad det konkret kommer att innebära har jag inte några bilder av idag, säger han och påpekar att möjligheten att bedriva privat verksamhet finns för barnmorskorna.

– Jag ser två alternativ framför mig. Antingen att primärvården tar över den verksamhet som lasarettet har. Då kommer inte speciellt mycket att ändras här och nu med lokaler och annat. Eller så kommer de gå över och driva eget, säger Magnus Heiman.

Bland barnmorskorna finns en oro över att bli uppdelade på flera olika vårdcentraler.

– Vi tillhörde vårdcentralerna förr. Då var vi en eller två barnmorskor på varje. Nu är vi samlade på ett ställe och kan täcka upp för varandra om någon är sjuk. Även rent kunskapsmässigt har vi någon att diskutera med här och det tappar vi i så fall, säger barnmorskan Annika Wäss.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons