Annons

Oro bland personal på äldreboenden

En oro har spridit sig bland personalen på de äldreboenden vars verksamhet planeras att flyttas till det nya Borgvallen. Anledningen är att man inte tror att platserna kommer fyllas.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2009

TRELLEBORG. Enligt kommunens tidigare planer ska tre äldreboenden, Tornspiran, Delfinen och Fornborgen, samt korttidsboendet Allmogen läggas ned och ersättas med det nyinrättade Borgvallen på Västergatan. Men ett oväntat minskat behov av platser på äldreboenden har gjort att man nu riskerar att få betala för tomma platser när det nya privat drivna äldreboendet på Högalid öppnar efter årsskiftet. Därför kommer de som i dag bor på Tornspiran och väntar på att flytta till Borgvallen få erbjudande om att flytta till Högalid i stället.

– Det här kommer att vara ett jättefint boende och det är ett erbjudande. Men vi kan ju inte och kommer inte att tvinga någon att flytta dit, säger verksamhetschef Kenneth L Johansson som ska informera de boende på Tornspiran och deras anhöriga på tisdag.

Annons

På Högalid kommer det att öppnas 40 nya platser den 11 januari. En del av dem är redan avsatta för personer som bott på Täppan i väntan på att Högalid skulle bli färdigbyggt. Ytterligare ett tiotal platser kommer att gå till dem som står i kö till en plats på äldreboende. Detta innebär att det kommer att bli någonstans mellan 10 och 15 platser över att erbjuda till de boende på Tornspiran.

Hur situationen sedan blir för Borgvallen beror alltså på hur många som nappar på erbjudandet om att flytta till Högalid. Dessutom frigörs platser på Täppan som är tänkta att erbjudas äldre med demens. Och enligt Kenneth L Johansson kommer man kunna erbjuda de som bor på Delfinens demensboende plats på Täppan i stället för Borgvallen. Allt detta gör att man i dagsläget inte vet hur beläggningen och inriktningen på Borgvallen ska se ut när det står klart i juni.

– Vi har jättesvårt att sia om det i dag. Kön råder vi ju inte över och det är trots allt 6-7 månader kvar innan Borgvallen är klar, säger Kenneth L Johansson.

Hur bemöter du den oro som finns bland personalen?

– Genom att försöka informera så gott jag kan. Nu har jag varit ute och träffat den personal som varit i tjänst, säger Kenneth L Johansson.

Även Gun Tenggren, ordförande för fackförbundet Kommunals avdelning 21 i Trelleborg bekräftar att det finns en stor oro bland de anställda på berörda boenden.

– Det är klart att de är oroliga. Man undrar ju var man ska bli av. Vi har fått information från arbetsgivaren att det kommer att bli färre platser på Borgvallen men arbetsgivaren har inte sagt något om att säga upp någon personal, säger hon.

Lucas Dietrichson
Jenny isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons