Annons

Öring, fåglar och grodor trivs i åar

I Dalköpingeån och Gislövsån finns både öring, många fåglar och grodor.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2007

Det visar en rapport från Ekologgruppen som fått i uppdrag att inventera biotoper, flora och fauna i de båda åarnas områden.

Det handlar om projektet ekostråk- Gislövsån och Dalköpingeån som kommunen fått bidrag till hälften av kostnaderna för från staten. Total beräknas projektet kosta 420 000 kronor.

Annons

En bakgrund till projektet är att Trelleborgs kommun under somrarna har problem med ruttnade alger på stränderna, ett problem som delvis orsakas av stora mängder närsalter som förs ut i havet från åarna. Syftet med projektet är bland annat att minska övergödningen.

Nu har en inventering genomförts av Ekologgruppen, som tittat på biotoper, fåglar, fiskar, kärl- och groddjur, bottenfauna och vegetation samt flora.

Gislövsån har ett avrinningsområde på cirka 14 kvadratkilometer medan Dalköpingeåns område är cirka 70 kvadratkilometer stort. Områdena består nästan uteslutande av åkermark.

Vegetationen vid åarna domineras av några få, toleranta och näringsgynnade arter. På de flesta sträckor handlar det om ett tiotal arter, som brännässla, rosendunört, jättegröe, rörflen, kirskål, älggräs, kvickrot, ängskavle och knylhavre. Totalt hittades 180 arter, men inget anmärkningsvärt i floran.

Flest fåglar fann man i åarnas nedre delar. Totalt hittades 290 fågelpar av 47 arter under häckningstid. Vanligast är kässångaren med 28 par, men även gräsand och ringduva är vanliga.

De nedre delarna av Dalköpingeån är högproduktiva när det gäller havsöring. Nära mynningen hittades 300 individer per kvadratmeter. Ä;ven de mellersta delarna av ån hade god öringproduktion.

Av grod- och kräldjur hittades ätlig groda, vanlig padda och mindre vattensalamander, särskilt många vid Dalköpinge ängar.

I rapporten diskuteras även åtgärder som bland annat anläggning av dammar, våtmarker och småvatten, busk- och trädplanteringar samt uppbrytning av kulvertar. Närmast planeras möten, där markägare, närboende, fiskevårdsföreningar, naturskyddsföreningen och andra bjuds in för att diskutera eventuella åtgärder.

Lasse Bryggare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons