Annons

Orimligt agerande anser kommundirektören

Kommundirektören Jonas Rosenkvist beskriver hamnbolagets agerande, när företrädare ska ha försökt påskynda överklagandeprocessen i Högsta domstolen, som orimligt. Även om det håller sig inom lagens ramar.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2011
Jonas Rosenkvist, biträdande kommundirektör och kommunjurist, tycker att hamnbolagets agerande som det beskrivits är orimligt.
Jonas Rosenkvist, biträdande kommundirektör och kommunjurist, tycker att hamnbolagets agerande som det beskrivits är orimligt.Foto: 

Enligt Bertil Larsson och Rikard Lehmann i Söderslättspartiet ska Tommy Halén, vd i Trelleborgs hamn, och Sten Björk (S) som gör konsultuppdrag för hamnen, ha kontaktat dem i början av året med ett förslag. Syftet var att påskynda överklagandeprocessen i Högsta domstolen som gällde hamnens miljötillstånd. De överklagande skulle få välja en jurist som utredde ärendet och hamnbolaget skulle stå för kostnaderna. Om utredningen visade att utsikterna att nå framgång i HD var små skulle överklagandena dras tillbaka.

Jurister som Trelleborgs Allehanda talat med ser inga juridiska hinder med agerandet men ifrågasätter lämpligheten.

Annons

- Jag tror inte vi har att göra med mutbrott. Frågan rör snarare lämpligheten i att ett kommunalt bolag försöker sätta ur spel medborgarnas rätt i att i ett allmänintresse få till stånd en prövning, säger Claes Sandgren, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Jonas Rosenkvist, biträdande kommundirektör och kommunjurist i Trelleborg, är inne på samma linje.

- Om det är som det beskrivits tycker jag att det är förkastligt. Det är orimligt att göra på det sättet, säger Jonas Rosenkvist.

Enligt Jonas Rosenkvist är det inte onormalt att parter i olika processer tar in jurister och sakkunniga för att ge sin syn på ett problem för att på det sättet övertyga motparten och slippa hamna i domstol.

- Men i en sådan här förvaltningsrättslig process blir det konstigt. Man blir förbluffad, säger Jonas Rosenkvist.

Händelsen leder i nuläget inte till något agerande från Jonas Rosenkvists sida. Det är i första hand en fråga för bolagets styrelse att hantera.

- Sedan kan det bli en ägarfråga. Kommunstyrelsen har i kommunallagen en uppsiktsskyldighet gentemot de kommunala bolagen, säger Jonas Rosenkvist.

Skyldigheten handlar enligt Rosenkvist om att bevaka ägarens, i det här fallet kommunens, intresse i bolaget, att bolaget gör det det ska utifrån ägardirektiv och bolagsordning.

Och händelsen kan mycket väl bli en ägarfråga. Bertil Larsson, Söderslättspartiet, sade i torsdagens tidning att han skulle agera för att detta blir en fråga för kommunfullmäktige.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons