Annons

Ordningsvakter kan få sköta kontroller

Ordningsvakter och väktare kan komma att få sköta nykterhetstester i landets hamnar. Men Trelleborgs hamn tycker att det räcker med aktörer.
Trelleborg • Publicerad 10 mars 2010
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / SCANPIX
Foto: Gunnar Lundmark / Svd / SCANPIX

TRELLEBORG. I en lagrådsremiss har regeringen föreslagit att det på försök ska införas särskilda kontrollanter i hamnarna för att ta alkoholutandningsprov på trafikanter som kör av färjorna. Kontrollanterna ska kunna vara väktare och ordningsvakter som förordnas av polisen, kommunen eller hamnen.

– Eftersom tullen också har tillstånd att göra nykterhetskontroller och de kan ta både lastbilar och personbilar. Jag ser ingen anledning till att vi ska ha vaktbolag också, säger Jim Leveau.

Annons

Tullen och kustbevakningen har sedan halvårsskiftet 2008 befogenhet att utföra nykterhetskontroller i hamnarna. Under 2009 gjordes 20 000 kontroller i Skåne och Blekinge. Hur många av dem som gjordes i Trelleborg kan tullens samordnare Poul Christoffersen inte svara på, eftersom personalen åker mellan orterna. Han vet att 9 av de 178 som visade sig ha mer än 0,2 promille i blodet anlände med en färja till Trelleborg.

– De här kontrollerna är sekundär verksamhet för oss. Det är inget vi får några anslag för att göra, säger Poul Christoffersen.

Hans känsla från året som gått är att det är fler utandningsprov per träff, vilket han tolkar som att förarna har lärt sig av kontrollerna.

Fackförbunden Transport, Polisförbundet och Tullkust anser att nykterhetskontroller även i fortsättningen borde ske genom att polisen får ytterligare resurser, inte genom privata vaktbolag.

Men biträdande närpolischefen i Trelleborg, Mats Hammar, är positiv.

– Alla krafter som kan hjälpa till en begränsning av onyktra förare, i synnerhet i den tunga trafiken, ser jag som positivt, säger Mats Hammar.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons