Annons
Ett arrangemang blåste bort. Ett annat förflöt lugnt. Men Falsterbo horse show kan räkna med en saftig faktura från polisen.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2011
Foto: 

I början av maj kom rikspolisstyrelsen med riktlinjer om att vinstdrivande arrangemang ska betala för sin polisbevakning.

Sedans dess har fyra arrangemang i Trelleborgsområdet fått räkna med en rejäl kostnadssmäll. När Kim Larsen spelade i Stadsparken uppskattade polisen bevakningskostnaderna till 15 000 kronor. Näset open air i Skanör den 23 juli fick en beräknad kostnad på 50 000 kronor medan Falsterbo horse show och Discotältet fick veta att kostnaderna för polisens bevakning kunde landa på sammanlagt 200 000 kronor.

Annons

– Vi gör en kostnadsberäkning i samband med ansökan men det är bara den faktiska kostnaden som arrangören behöver betala, säger Mats Hammar på Trelleborgspolisen.

Blir kostnaden högre än kostnadsberäkningen får polisen stå för den överskjutande delen.

– Inga fakturor har gått ut eftersom Näset open air blåste bort och Kim Larsen konserten blev en lugn tillställning. För Falsterbo Horse Show är redovisningen inte färdig men vi kommer att skicka en faktura, säger Mats Hammar.

Blir kostnaden 200 000 innebär det ett hårt slag mot tävlingen och Discotältet. Falsterbo horse show behöver gå med en viss vinst för att säkra investeringar, hävdar Jan Olof Wallenius som driver Falsterbo horse show.

– Vi har inga skyddsnät i form av stöd från regionen eller kommunen, går vi inte ihop så går vi inte ihop, säger han.

Lagen har funnits sedan 1993 men det är först efter rikspolisens riktlinjer det här året som Trelleborgspolisen har börjat tillämpa den. Några fler ansökningar om vinstdrivande arrangemang har inte kommit in, enligt Mats Hammar.

– Hade Palmfestivalen drivits som ett bolag hade den också varit aktuell, säger han.

Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons