Annons

Ordförande nöjd med resultatet

Jan Isaksson (M) är ordförande i hamnbolagets styrelse. Han är nöjd med det ekonomiska resultatet för 2011. Men framför allt vill han framhålla hamnens miljösatsning.
Trelleborg • Publicerad 20 mars 2012
Hamnen i Trelleborg.
Hamnen i Trelleborg.Foto: 
Foto: 

– Man får erkänna att hamnen innebär miljöproblem, både när det gäller färjorna och den trafik som hamnen alstrar. Men vi arbetar stenhårt för att bli Östersjöns klimatsmartaste hamn, säger Jan Isaksson.

Ekonomiskt menar Jan Isaksson att han är nöjd med att hamnen lyckades uppnå ungefär samma omsättning och samma resultat som 2010.

Annons

– 2011 var indelat i två halvor. Första halvåret gick det uppåt, medan det under andra halvåret blev en stor oro och turbulens på grund av finanskrisen, med minskning i godstrafiken som följd.

Jan Isaksson är även nöjd med att hamnen kan lämna två miljoner kronor i utdelning till kommunen.

När det gäller kostnaderna för utbyggnaden poängterar Jan Isaksson att hamnen söker mycket bidrag från EU.

– Vi får också mycket pengar från EU, vi är ganska duktiga på att söka bidrag, säger han.

Jan Isaksson är ledsen för att hamnen tvingades till uppsägningar på grund av att kombiterminalen tappade en stor kund.

– Vi vill inget hellre än att järnvägsgodset ska öka, inte minst av miljöskäl. Men det är inget som vi kan bestämma över. Vi kan bara säga till kunderna att vi har alla möjligheter här om de vill transportera på järnväg, säger Jan Isaksson.

Han menar också att hamnen ska tillhandahålla möjligheten att tanka flytande naturgas, LNG, om något av rederierna börjar köra med en gasdriven färja.

– Det är självklart att Trelleborgs hamn ska lösa det. Det ska finnas möjlighet att tanka LNG här, säger han.

Jan Isaksson vill också peka på att hamnen tar hand om avloppsvattnet från färjorna. Dagvattnet från hamnen ska också renas under året.

– Under året får också alla lägen möjlighet till elanslutning av färjorna under liggtiden i hamn, säger han.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons