Ordförande åtalas efter olycka med köttkvarn

Trelleborg • Publicerad 19 november 2008

Köttkvarnen dömdes ut eftersom den saknade skydd men det struntade företaget i och i juni förra året miste en anställd tre fingrar efter att ha fastnat i maskinen. Nu åtalas styrelseordföranden för grovt arbetsmiljöbrott.

Redan den 15 november 2005 påtalade det regionala skyddsombudet att köttkvarnen på det aktuella Trelleborgsföretaget inte fick användas eftersom den saknade skydd som hindrar tillträde till rörliga, farliga delar i maskinen.

Ett och ett halvt år senare var maskinen fortfarande i bruk och olyckan var ett faktum. En anställd fastnade med handen i kvarnen med följd av att tre fingrar slets loss.

Åklagaren menar att företagets styrelseordförande har varit ansvarig för arbetsmiljöarbetet och inte gjort vad han borde för att förebygga olyckan och därmed av oaktsamhet orsakat den anställdes skada. Den anställde hade inte heller fått några instruktioner om hur man skulle arbeta säkert med maskinen.

Eftersom styrelseordföranden varit medveten om risken med den utdömda maskinen menar åklagaren att det handlar om ett grovt brott mot arbetsmiljölagen.

Samtidigt yrkar åklagaren på att företaget ska åläggas så kallad företagsbot eftersom företaget inte gjort vad som "skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten".

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.