Annons

Optimistiska elever i medvind

Solen skiner ner från en klarblå himmel på de små optimistjollarna som seglar omkring i Gislövs Läge. För eleverna i Trelleborgs båtsällskaps och Trelleborgs sjöscoutkårs seglarskola är det optimalt seglarväder.
Trelleborg • Publicerad 25 juni 2008
Martin Olanders ser avslappnad ut när han seglar förbi instruktörbåten.
Martin Olanders ser avslappnad ut när han seglar förbi instruktörbåten.Foto: 
Att lära sig knyta knopar är viktigt när man ska segla.
Att lära sig knyta knopar är viktigt när man ska segla.Foto: 
Instruktörerna Kajsa Renmarker (längst bort) och Alexandra Mårtensson använder sig av en motorbåt för att hjälpa och instruera eleverna.
Instruktörerna Kajsa Renmarker (längst bort) och Alexandra Mårtensson använder sig av en motorbåt för att hjälpa och instruera eleverna.Foto: 
Johannes Nordborg styr sin optimistjolle. Bild: Albin Brönmark
Johannes Nordborg styr sin optimistjolle. Bild: Albin BrönmarkFoto: 
Johannes Nordborg försöker få loss sitt roder innan han ska i land.
Johannes Nordborg försöker få loss sitt roder innan han ska i land.Foto: 

- Vi lär ut olika segelsätt, båtens delar, sjövett, hur man hanterar en jolle och knopar, säger Pontus Renmarker, sjöscout och ansvarig för segelskolan.

Han är en av fyra instruktörer som dagligen hjälper nybörjarna att bemästra seglingens ädla konst.

Annons

De har alla gått en instruktörskurs i Hässleholm och är med eleverna hela tiden.

Seglarskolan pågår i tre veckor, med två nya grupper varje vecka, en på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Alla båtar är nya och knappt använda. Förutom optimistjollar har de också tillgång till tvåkronor, något större båtar med plats för mer än en person.

- Vi använder tvåkronorna när det blåser mer. Då kan en instruktör följa med i båten som ställer ledande frågor och hjälper till, säger Pontus Renmarker.

Självklart är säkerheten också en viktig aspekt i sjölivet.

- Det är mycket sjövett med i bilden. De ska alltid ha flytväst på sig i, och i närhet av båtar. Inte heller får de stå upp i båten. Vi blandar praktik med teori för att de ska veta vad de gör, säger han.

De flesta eleverna kommer från området runt Trelleborg och Pontus Renmarker är positivt överraskad av det stora intresset.

- Vi har dragit igång ordentligt nu, säger han innan han kallas bort till en brygga för att ta emot fem optimistjollar som är på väg in. Nu väntar fika och sen ytterligare en tur ut till havs.

Kristin Knutsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons