Optimismen spirar hos byggherrarna

I bostadsbristens spår planeras fler hyreslägenheter i Trelleborg. Cirka 300 beräknas byggas under de närmaste två åren. "Allt det här byggandet har nästan bara positiva konsekvenser för staden", menar stadsbyggnadschefen Stefan Ferm.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2006
Först 2008 beräknas bygget av bostäderna där Norra skolan ligger stå färdiga.BILD: TOMAS NYBERG
Först 2008 beräknas bygget av bostäderna där Norra skolan ligger stå färdiga.BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
På Fridstens-tomten vid Östergatan/Johan Kocksgatan har bostadsbygget tagit fart.
På Fridstens-tomten vid Östergatan/Johan Kocksgatan har bostadsbygget tagit fart.Foto: 

Att det är långa köer för att få en hyreslägenhet i Trelleborg berättade vi om i gårdagens tidning. Hos många av uthyrarna, såväl hos kommunala bostadsbolaget Trelleborgshem som privata, kan det dröja åratal innan man kan få en bostad i det område där man vill.

Samtidigt som många jagar lägenhet i centrum spirar optimismen hos Kjell Nilsson (s), byggnadsnämndens ordförande.

Han tror inte att arbetskraften till de planerade projekten kommer att sina, trots att det just nu pågår åtskilliga hundra bostadsbyggen runt om i Skåne.

– Det ordnar sig.Behöver vi förstärkning får det anlitas från Tyskland, Polen eller Lettland, säger han. Därefter tillägger Kjell Nilsson:

– Vi lever i EU och har inte bara tillgång till svenska byggare, utan arbetskraft från andra länder, säger han.

Här är några av de aktuella bostadsprojekten:

48 hyreslägenheter på Fridstenstomten, korsningen Johan Kocksgatan/Östergatan, byggs nu med Abitare som byggherre.

Flera nya lägenheter i ett planerat hus vid Österbrogatan med Akelius som hyresvärd. Bygglov avgörs om två veckor.

På tomten där W-frö huserat på JF Hellmansgatan, vid Badhuset, planeras 25 lägenheter. Bygglovsansökan är inte behandlad ännu. Uthyrare är bolaget Prestera.

Under 2008 beräknas ett 60-tal bostäder, där Norra skolan ligger, bli färdiga. Vem som ska hyra ut är inte avgjort, men det blir troligen ett kommunalt bolag.

Förutom dessa satsningarna har det aviserats ytterligare hyreslägenheter på Västervång, Serresjö samt i hörnet av Bryggaregatan och Västergatan, på tomten där Hjalmar Nordströms smedja har legat.

– Allt det här byggandet har nästan bara positiva konsekvenser för staden. När det gäller utformningen och husens utseende så blir det alltid en balansgång mellan det estetiska och vad politikerna i byggnadsnämnden tycker, säger stadsbyggnadschefen Stefan Ferm.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.