Optimism på arbetsförmedlingen

Medan arbetslösheten i hela riket ökar för första gången sedan i december förra året, visar siffrorna i Trelleborg en svag minskning. Från 4,3 procent öppet arbetslösa i augusti till 3,6 procent i september.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2002

Samtidigt har de trelleborgare som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder ökat från 1,5 procent i augusti till 2 procent i september. - Även om det är många varsel just nu i landet känner jag mig inte pessimistisk. Visst har den globala ekonomin visat att det är svårare att förutse svängningar på arbetsmarknaden än förr, men samtidigt vet vi att det snart kommer stora pensionsavgångar i kommunen. I alla branscher, säger Bengt Greiff, chef på Arbetsförmedlingen i Trelleborg. I hela riket har antalet arbetslösa ökat från 4,0 procent i september 2001 till 4,2 procent i september i år. De latent arbetssökande, exempelvis personer som har studerat fastän de har velat arbeta, har ökat från 121 000 i september i fjor till 136 000 i år. Dessutom har antalet människor som deltar i arbetsmarknadspolitiska program ökat från 100 000 i fjor till 117 000 i år. Ökningen kan tyda på en vändning och att arbetslösheten kommer att börja stiga igen, enligt Statistiska centralbyrån som står bakom siffrorna. Men Bengt Greiff är inte orolig. Enligt honom har arbetsförmedlingen på Söderslätt en ganska bra platstillströmning. Hetast är fortfarande vårdyrken eller lärarjobb, medan det just nu är tufft i IT-branschen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.