Annons

Optimism inför valet om borgerlig samling

Att moderaterna deklarerat att det inte blir någon samverkan med socialdemokraterna efter valet i höst ger upphov till försiktig optimism bland de övriga icke socialistiska gruppledarna i kommunstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 20 januari 2006

Men det finns en misstro mot moderaterna efter förra valet som sitter kvar hos flera av de gruppledare som Trelleborgs Allehanda talat med.

"Moderaterna sade att de inte skulle samarbeta med socialdemokraterna även före förra valet, men sedan blev det helt annorlunda" säger flera av gruppledaren för de mindre oppositionspartierna. "Frågan är om man kan lita på moderaterna den här gången?"

Annons

Alla ser dock positivt på moderaternas kursändring.

– Det försvårar ju åtminstone inte, säger Sune Larsson (c). En gemensam valplattform är inte omöjlig. Det här är ett besked på vägen i alla fall.

Åke Svensson (kd) vill inte säga mycket alls om förutsättningarna för en gemensam borgerlig satsning inför valet i Trelleborg.

– Eftersom inget ändras före valet så blir det ju svårt att samarbeta med moderaterna fram till dess, säger han. Men det här öppnar ju i alla fall fler möjligheter, det är klart.

Birger Lindgren (spi) ser positivt på beskedet.

– Det öppnar upp möjligheterna för en gemensam plattform för de icke socialistiska partierna inför valet, säger han.

Även Bert Ekstrand (fp) gillar beskedet från m.

– Vi får sätta oss ner och pratas vid om detta inom det borgerliga lägret. Ännu har jag inte hunnit tala med övriga gruppledare.

Mp: s gruppledare Anders Svensson säger att han har svårt att se att mp skulle delta i en gemensam icke socialistisk plattform inför valet.

– Beskedet från moderaterna gör dock situationen betydligt öppnare. Om mandatfördelningen blir som efter förra valet är det ju en svår parlamentarisk situation att lösa, säger han.

Annons

Flera av gruppledarna menar också att det faktum att Lars Christensson inte längre kandiderar till kommunfullmäktige eller som gruppledare påverkar samarbetet.

"Han har ju mer eller mindre personifierat den här politiken med samverkan mellan s och m" säger flera av gruppledarna.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons