Oppositionen kräver ökad insyn

Efter uppgörelsen mellan socialdemokrater och moderater känner sig oppositionen sviken. Nu ställer man krav på bättre insyn i styrelse och nämndearbetet.
Trelleborg • Publicerad 2 oktober 2002
Mats Svensson, Birger Lindgren, Bert Ekstrand och Rolf Olsson. BILD: FREDRIK SWEDEMYR
Mats Svensson, Birger Lindgren, Bert Ekstrand och Rolf Olsson. BILD: FREDRIK SWEDEMYRFoto: 

Mats Svensson (kd), Birger Lindgren (spi), Bert Ekstrand (fp) och Rolf Olsson (mp). BILD: FREDRIK SWEDEMYR - Som det ser ut efter uppgörelsen har vi ingen insyn i förarbetet till nämndesammanträdena. Det är helt orimligt, säger Mats Svensson (kd). Moderaterna och socialdemokraterna har tillsammans kommit överens om att inneha i stort sett samtliga ordförande och vice ordförandeposter i styrelser och nämnder under den kommande mandatperioden. Man har samtidigt avskaffat det tidigare systemet med 1:e och 2:e vice ordförande, där 2:e vice ordförande var vigd till oppositionen. - Det är svårt att bilda sig en uppfattning i en fråga om man bara får ta del av handlingarna. Har man inga tentakler in i presidiet är det svårt att få insyn, säger Bert Ekstrand (fp). Företrädare för kristdemokraterna, folkpartiet, Sveriges pensionärers intresseparti och miljöpartiet hävdar även att den politiska enighet som man tidigare deklarerade i samband med presentationen av socialdemokraternas och moderaternas valkartell, är skenbar. - Det finns viss nonchalans i detta. Man gick ut med det på fredagsmorgon. Men man har diskuterat frågan betydligt tidigare och kunde informerat de andra partierna i god tid, säger Rolf Olsson (mp). Att partierna trots allt skrev på uppgörelsen, beror i viss utsträckning på att man ville försäkra sig om att överhuvudtaget få tillträde till nämnderna. - Vi ville gardera oss för framtida vakanta platser och rädda det som räddas kan, säger Birger Lindgren (spi). Nu vill man antingen att socialdemokraterna och moderaterna ger efter på kravet att återinföra posten som 2:e vice ordförande eller att man river upp hela avtalet. Samtidigt är mandaten begränsade och att avtalet skulle rivas upp bedöms i dagsläget som osannolikt. Däremot hoppas man kunna skapa förståelse för ordförandefrågan. - Vi kan inte få ihop någon egen majoritet och det är upp s och m, om vi kan få gehör för detta, säger Rolf Olsson vidare. - Har de någon heder i kroppen släpper de in oppositionen. Annars är det ovärdigt, säger Mats Svensson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.