Annons

Öppnare kyrkogård ska öka trivseln

Skanörs nya kyrkogård invigdes 1994. Nu är det dags att rusta upp den för första gången på tolv år.
Trelleborg • Publicerad 9 november 2006
Minneslunden är fortfarande vackert utsmyckad efter allhelgonahelgen.
Minneslunden är fortfarande vackert utsmyckad efter allhelgonahelgen.Foto: 
Öppnare ytor, nytt staket och ett nytt kors. Skanörs nya kyrkogård ska fräschas upp. Tomas Holmgren och de andra kyrkvaktmästarna har hållt på ett år och räknar med att fortsätta ytterligare ett. "Vi hoppas bli färdiga till allhelgonahelgen nästa år", säger han. BILD: CLAES NYBERG
Öppnare ytor, nytt staket och ett nytt kors. Skanörs nya kyrkogård ska fräschas upp. Tomas Holmgren och de andra kyrkvaktmästarna har hållt på ett år och räknar med att fortsätta ytterligare ett. "Vi hoppas bli färdiga till allhelgonahelgen nästa år", säger han. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Förr var kyrkogården full med täta buskage som gav en mysig, men för vissa något obehaglig, atmosfär. Särskilt på kvällstid. Nu har växtligheten gallrats och stora ytor öppnats upp.

– En kvinna hörde av sig och berättade att hon inte vågade besöka sin mans grav för att hon var rädd att någon skulle stå och lura bakom ett träd, säger Tomas Holmgren, arbetsledare för kyrkvaktmästarna.

Annons

Även om inte gallringen gjorts för hennes skull tyckte församlingen att det var dags att öppna upp kyrkogården.

För ett år sedan inleddes arbetet. De stora buskagen gallrades och atmosfären blev lite luftigare. Vilket märks eftersom det blåser rejält på kyrkogården. Å andra sidan har besökarna fri utsikt mot havet.

– Reaktionerna från besökarna har varit positiva, berättar Tomas Holmgren.

Och bättre ska det bli, lovar han. Till våren ska ljung planteras, det ska bli ett nytt kors och ett nytt smidesstaket. Upphandling av staketet håller just nu på som bäst.

Den nya kyrkogården innehåller endast urngravar eftersom vattenståndet är för högt för att man ska kunna gräva ned kistor.

Till nästa års allhelgonahelg ska den nya kyrkogården vara helt färdig.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons