Annons

Opererade fick bakterier i sår

Ovanligt många patienter har drabbats av infektion i såren efter att ha genomgått planerade fotoperationer vid Trelleborgs lasarett. Enligt chefsläkare Ingemar Sernbo handlar det om en form av tarmbakterier som gett infektionerna. Varför vet man inte.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2013

Sammanlagt är det 18 patienter, varav 13 genomgått fotoperationer, som drabbats av ytliga infektioner i operationssåren efter att ha blivit opererade i Trelleborg. Operationerna har skett mellan november i fjor och slutet av maj i år. På lasarettet arbetar man just nu med att utreda orsaken till bakteriesmittan.

– Som det ser ut nu har det upphört och det vet vi inte heller varför. När vi upptäckte det så storstädade vi överallt och gick igenom våra rutiner men det är inte tillfredsställande att inte veta orsaken, säger Ingemar Sernbo.

Annons

Enligt honom är det normalt med ett mindre antal sårinfektioner efter operationer men i detta fall rör det sig om en ovanligt stor andel. Det var när patienterna, två veckor efter operationen, skulle ta bort stygnen som infektionerna har upptäckts. Detta görs på en klinik i Malmö och det var därifrån som man slog larm till Trelleborgs lasarett.

Ingemar Sernbo har nu gjort en så kallad Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen och räknar med att komplettera den efter att man fått in alla uppgifter från bland annat de odlingar som just nu görs.

Har det varit samma personal som tagit hand om dessa patienter?

– Vi har tittat på det, men kan inte se att det finns något samband som tyder på att det är orsaken.

De patienter som fått sårinfektionerna har fått antibiotikabehandling och tvingats lägga om sina sår.

– Men jag kan inte se att det kommer få några bestående men av detta, säger Ingemar Sernbo.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons