Operafantast förbereder sig för Sevilla

Spanien och opera är två av hans passioner. Sedan Kjell Nilsson gick i pension från sitt arbete vid Postens utrikesavdelning i Trelleborg för sju år sedan har han hunnit fördjupa sitt intresse för musikteater och resor runt om i Spanien.
Trelleborg • Publicerad 29 december 2003

Kjell Nilsson ser fram emot att se Carmen på hennes hemmaplan, i Sevilla. BILD: JOHAN PERSSON Framför allt åker Kjell till Madrid. Nu har han även fått upp ögonen för Sevilla i det sydliga Andalusien. Särskilt intresserad är han av den operafestival där den maffiga uppsättningen av Bizets Carmen blir själva höjdpunkten. Förutom Carmen består festivalen av New Yorkfilharmonikerna under samt ryska statens filharmoniker. Flera färgstarka flamencoshower utlovas därtill. Festivalen ordnas nästa höst, mellan 2-12 september 2004 och då väntas en stor del av världens operafantaster vallfärda dit. Många menar att det är den största händelsen i Spanien sedan världsutställningen som arrangerades i Sevilla 1992. Fungerar allt som det ska beräknas cirka 8 000 personer se varje föreställning av Carmen. - Jag ska åka dit. Det blir en upplevelse utöver det vanliga att höra och se den här uppsättningen, säger Kjell Nilsson. I november var han i Sevilla på en informationsträff om evenemanget. - Vi åkte buss till Plaza de España där föreställningarna ska äga rum. Det är en stor och hästskoformad plats. Dessvärre fick uppsättningens dirigent Lorin Maazel förhinder att komma dit. Annars hade jag haft möjligheten att se honom och höra honom berätta om uppsättningen, berättar han. Tre huvudrollsinnehavare är utsedda: den ryska mezzosopranen Olga Borodina, Angela Ghiorgiu och Montserrat Martis, som är dotter till världskända Monserrat Caballé. - Första och andra akten spelas på Plaza de España. Under den tredje får publiken vända sig om för att blicka bort mot den angränsande parken, Parque Maria Luisa. Och sista akten sjungs på den väldiga tjurfäktningsarenan Maestranza en bit därifrån. - Publiken får gå dit antingen till fots eller med häst och vagn. Det blir riktigt festligt att se och höra Carmen, säger han.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.