Annons

Ont om lokala visioner under 1 maj

Det var få städer där Socialdemokraternas misslyckande i förra valet var så tydligt som i Trelleborg. Det menar Heléne Fritzon, kommunpolitiker i Kristianstad och Socialdemokraternas distriktsordförande i Skåne, som gjorde en historisk reflektion i sitt första maj-tal.
Trelleborg • Publicerad 1 maj 2010
Katarina Blixen-Finneche, Moderaterna.
Katarina Blixen-Finneche, Moderaterna.Foto: 
Första maj i Trelleborg.
Första maj i Trelleborg.Foto: 
Helene Fritzon talar för Socialdemokraterna.
Helene Fritzon talar för Socialdemokraterna.Foto: 
Första maj i Trelleborg. Kommunistiska partiet utanför restaurang Istanbul.
Första maj i Trelleborg. Kommunistiska partiet utanför restaurang Istanbul.Foto: 
Jörgen Persson, Vänsterpartiet.
Jörgen Persson, Vänsterpartiet.Foto: 
Helene Fritzon valtalar för Socialdemokraterna i Trelleborg.
Helene Fritzon valtalar för Socialdemokraterna i Trelleborg.Foto: 

– Under hela mitt liv jag sett Trelleborg som den genuina arbetarstaden där det alltid funnits ett rött styre. Därför var chocken stor när alliansen tog över styret efter valet, sa Fritzon från talarstolen på Stadsparkens scen.

Hon tittade ut över en åldrad skara S-anhängare på ett par hundra personer. En skara som nu mobiliserar kraft för sin första valrörelse i opposition. Och den sista, om man får tro Fritzon.

Annons

– Vi ska ta över makten igen, både i Rosenbad och i kommunerna, även i Trelleborg, sa hon och fick applåder från den samlade skaran.

Sven Lindkvist (S), andranamn på partiets lista i kommunvalet, och talare i egenskap av LO-ordförande, säger sig också vädra morgonluft. Han var nöjd med tillströmningen åhörare.

– När jag pratade om utanförskap så såg jag från talarstolen att folk nickade. Det finns många i dag som är drabbade eller känner någon som är det, sa Sven Lindkvist efter mötet.

Socialdemokraternas tal handlade mest om politiken på riksplanet och den som gick dit för att få höra om storslagna visioner och planer för Trelleborgs kommun blev sannolikt besviken. Oppositionsrådet Catherine Persson ägnade mer tid åt att prata om alliansens ovilja att samarbeta.

– Kommunen har ett slutet ledarskap i dag. Men vi går till val på ett öppet ledarskap. Vi har inte råd att använda allas kraft. Vi vill ha större öppenhet och diskussion i frågor som är viktiga för Trelleborg, sa Catherine Persson.

Persson lovade även mer personal i vården och skolan, samt fortsatt fria skolmåltider på gymnasiet. Hon ansåg också att den omstridda översiktsplanen, där en ringled runt Trelleborg ingår, måste arbetas om.

Ola Isaksson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons