Önskelista som är värd 126 miljoner

Önska kostar ingenting, brukar man säga. Fritidsnämnden litar på det och önskar investeringar för drygt 126 miljoner kronor. Ytterligare en isrink och två nya inomhushallar står på politikernas önskelista.
Trelleborg • Publicerad 19 september 2013
Foto: 
Under kommande år hoppas fritidsnämnden kunna göra en rad investeringar. Bland behövs en ny ismaskin.
Under kommande år hoppas fritidsnämnden kunna göra en rad investeringar. Bland behövs en ny ismaskin.Foto: Foto: Tomas Nyberg
Och ytterligare skejtramper som den i Parken.
Och ytterligare skejtramper som den i Parken.Foto: 
Fler fotbollsplaner.
Fler fotbollsplaner.Foto: 

Tidigare har nämnderna gjort investeringsplaner för tre år framåt. Nu ska planen sträcka sig över dubbelt så lång tid, vilket är en svår uppgift om man ska tro fritidsnämndens ordförande Mats Svensson (KD).

– Det är egentligen omöjligt att överblicka vilka behov vi kommer att ha om sex år. Det är säkert svårt för alla nämnder, men sex år är lång tid i idrottssammanhang. Det har varit lite som att göra en önskelista, säger han.

Nämnden lyckades ändå enas kring en plan på sitt senaste sammanträde. Resultatet är en lång lista där nybyggen blandas med renoveringar och tillbyggnader. Sammanlagt kostar de tänkta investeringarna 126,4 miljoner kronor.

– Som vi ser det är det ju inte något av det vi tagit med i planen som är onödiga investeringar. En del skulle kanske tycka att platser för spontan idrott och lek samt skateramperna är onödiga, men vi tycker inte det, säger Mats Svenson.

Nämnden vill, med inspiration från Parken i Trelleborg, anlägga liknande platser i Anderslöv, Skegrie och Smygehamn under 2015 respektive 2017.

Bland de dyraste satsningarna återfinns en inomhusarena för friidrott under 2015, upprustning av Pilevallen under 2017 och en tillbyggnad av ishallen vilket skulle ge ytterligare en rink med plats för allmänhetens åkning och träning.

– Vi är trångbodda och det finns många andra kommuner som redan har två eller tre isar, säger Mats Svensson som menar att tillbyggnad skulle kunna bli av under 2018.

När det gäller fotbollen planeras för en konstgräsplan vid Albäcksvallen och en naturgräsplan vid Fågelbäcksskolan. Man vill också bygga en inomhushall för fotboll och andra sporter vid Vångavallen under 2016.

En önskan som inte kommit med på listan är ett så kallat racketcenter, en inomhushall där man kan spela bland annat badminton och squash.

– Eventuellt kan det vara aktuellt under 2019, men då måste vi först undersöka behovet ännu mer, menar Mats Svensson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.