Annons

Onödigt dyra mediciner i Stockholm och Skåne

Läkarna i Skåne skriver ut både mer och dyrare mediciner än sina kollegor på andra håll i landet, visar en rapport från Nätverket för läkemedelsepidemiologi, Nepi. Skulden läggs till viss del på universitetssjukhusens specialister.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2005

Nepi har i samarbete med läkemedelsenheten vid region Skåne undersökt läkemedelsanvändningen i Skåne och jämfört den med användningen i resten av Sverige.

– I Stockholm skriver man ut minst läkemedel av alla landsting. Men när man skriver ut så skriver man ut mycket dyrare mediciner, säger professor Arne Melander, chef för Nepi.

Annons

– I Skåne är det ännu värre. Här skrivs det ut nästan lika dyra läkemedel som i Stockholm och dessutom skriver man ut mer. Delvis beror det på att sjukligheten är lite högre, men den är inte särskilt hög i Skåne jämfört med andra landsting.

Trenden blir särskilt tydlig för blodtrycksmedicinerna, som är den helt dominerande läkemedelsgruppen. Visserligen ligger både Skåne och Stockholm ganska lågt när det gäller användningen. Däremot skriver läkarna ut mycket dyrare preparat än på andra håll i landet. Om Skåne och Stockholm hade minskat förskrivningen av de dyraste blodtrycksmedlen till samma nivå som exempelvis Östergötland hade man sammanlagt kunnat spara över hundra miljoner kronor per år.

– Vi har goda belägg för att de gamla, billigaste medlen är minst lika bra som de nyare. De är till och med överlägsna på vissa områden. Så det är ett ekonomiskt vanvett man ägnar sig åt, säger Arne Melander.

TT: Varför har det blivit så?

– Vi har försökt gräva lite i det. En tänkbar förklaring kan vara att inflytandet från universitetssjukhusen är så starkt. I både Stockholm och Skåne finns flera stora universitetssjukhus med vad vi kan kalla superspecialister på hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa opinionsbildande kollegor till mig har deltagit i studier på de nya medlen, säger han. Inge Carlsson, distriktsläkare i Skåne, tror att det handlar om tidsbrist, slentrian och brist på diskussioner läkarna emellan.

– Vi läkare blir irrationella när vi blir tidspressade och tvingas många gånger in i en kortsiktig lösning, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Region Skånes läkemedelsråd har under flera år fört en intensiv kampanj för att förmå läkarna att skriva ut billigare läkemedel med samma effekt som de dyrare. Trots det fortsätter läkemedelskostnaderna att öka.

För att stämma i bäcken har regionen följt Östergötlands exempel och decentraliserat ansvaret för läkemedelsbudgeten till vårdcentralsnivå.

– Det är det som har möjlighet att slå igenom, tror Bodil Ericsson, administrativ chef för läkemedelsrådet.

– I Östergötland säger man att det tog tre år innan förändringen slog igenom. Vi är inne på andra året nu. (TT)

Beatrice Palm

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons