Annons

Omstritt vindkraftverk till regeringen

Ett enskilt vindkraftverk i Tullstorp hamnar i miljödepartementet eftersom kammarrätten i Göteborg inte kan avgöra målet. Ärendet är redan mer än tre år gammalt.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2003

Det är en fastighetsägare i Tullstorp som begärde bygglov för ett enskilt vindkraftverk. Byggnadsnämnden ville inte ge bygglov eftersom placeringen strider mot översiktsplanen där ett antal lämpliga placeringar för gruppor av vindkraftverk finns utpekade. Nämnden hänvisade också till att ett antal ansökningar redan fanns för samma område och att området måste planeras för att vindkraften ska utnyttjas så bra som möjligt. Byggnadsnämnden anser att det allmänna intresset ska ha företräde framför det enskilda. När fastighetsägaren överklagade ärendet till länstyrelsen blev resultatet att han vann. Länstyrelsen tyckte inte det fanns tillräckliga skäl att neka honom bygglov, översiktsplanen räcker inte. Byggnadsnämnden överklagade i sin tur till kammarrätten i Göteborg. I överklagandet påpekar nämnden att det finns intresse av att bygga vindkraftverk på i stort sett alla fastigheter på Söderslätt. Men det är inte möjligt att ha ett vindkraftverk på varje fastighet på slätten. Dessutom anser byggnadsnämnden att länstyrelsen beslut strider mot länstyrelsens egna riktlinjer, mot kommunens översiktsplan och mot Plan- och Bygglagen. Kammarrätten kan inte ensam fatta beslut om överklagandet. Man konstaterar att man inte kan hitta något hinder för att ge bygglov. Men miljödepartementet måste ta beslut om ifall placeringen verkligen är lämplig. Fortsättning följer.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons