Omplaceras efter kränkande bemötande

”Vi lämnar dig på golvet om du inte hjälper till!” skrek en hemvårdare, enligt en Lex Sarah-anmälan, till en dam som inte lyckades resa sig.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2013

I november förra året larmade en man i Trelleborg en hemvårdare för att få hjälp. Hans fru hade hamnat på golvet och kom inte upp. Kvinnan satt på knä i sovrummet men kunde inte resa sig.

En hemvårdare kom till bostaden men lyckades inte själv få upp damen från golvet. Två andra hemvårdare kallades in. Under cirka en timme försökte de få upp henne. Kvinnans man upplevde att stämningen bitvis var hätsk och aggressiv.

Till slut gav hemvårdarna upp och lät kvinnan ligga kvar på golvet. Mannen fick ta hjälp av en granne och lyckades till sist få upp sin fru.

Mannen pratade sedan med hemvårdarnas enhetschef som startade en utredning för att ta reda på vad som hänt. Två av hemvårdarna hävdade att de fick upp kvinnan på en stol innan de lämnade bostaden.

Men den tredje hemvårdaren berättade att hennes kollegor var irriterande och högljudda. Till kvinnan sa de bland annat: ”Ställ dig upp! Du kan ställa dig upp!” och ”Ska vi lämna dig på golvet? Vi lämnar dig på golvet om du inte hjälper till.”

Enhetschefen gjorde en Lex Sarah-anmälan om fallet och stängde av de tre hemvårdarna från sina tjänster under tio dagar.

-De har nu fått andra arbetsuppgifter och jobbar inte längre som hemvårdare, säger enhetschefen.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.