Annons

Omhändertagen satt fem dygn i arrest

Justitieombudsmannen, JO, riktar skarp kritik mot Skånepolisen för att ha låtit en tvångsomhändertagen trelleborgare sitta i arresten i fem dygn.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2014

Bakom kritiken, som JO Cecilia Renfors formulerat i ett färskt beslut, ligger ett fall av omhändertagande enligt LVM (lagen om vård av missbrukare). Anmälan kom från socialtjänsten i Trelleborg i augusti i fjor. En person med ett särskilt vårdbehov hade då omhändertagits, på socialens begäran, hos polisen i Malmö. Personen hade dock hållits inlåst i väntan på transport till ett vårdhem, utan tillgång till utbildad personal. När flytten väl blev av glömdes medicin i arresten, med följd att personen fick sjukdomskänningar.

Enligt polisens utredning var det transporttjänsten som fallerade. Man anför självkritiskt att ansvarigt befäl borde ha vidtagit åtgärder för att finna en ersättningstransport.

JO kallar den utdragna arrestvistelsen "oacceptabel" för en person i utsatt position, och ser det som angeläget att polisen ser över sina rutiner.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons