Annons

Omhändertagen häst kan avlivas

Om myndigheterna inte lyckas sälja eller skänka bort en häst från Trelleborgs kommun som tagits om hand på grund av ägarens sjukdom riskerar hästen att avlivas.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2004
Myndigheterna vill nu sälja eller skänka bort den här hästen som omhändertagits. Bild: Miljökontoret i Trelleborg
Myndigheterna vill nu sälja eller skänka bort den här hästen som omhändertagits. Bild: Miljökontoret i TrelleborgFoto: 

Länsstyrelsen har nu fattat beslut att hästen, som togs om hand i början av december, ska säljas eller överlåtas till en ny ägare. Om det inte går kan hästen komma att avlivas.

Det var 2 december som hästen togs om hand eftersom ägaren blivit sjuk och tagits in på sjukhus för vård. Ägaren ligger fortfarande kvar på sjukhus och kan inte ta hand om sin häst, en vallack, enligt länsstyrelsen.

Annons

Sedan hästen togs om hand har länsstyrelsen försökt kontakta ägaren, men inte fått något svar. Ägaren har heller inte lämnat något förslag på vem som kan ta hand om hästen under hans vistelse på sjukhus.

Den person som tillfälligt tagit hand om hästen efter att ägaren insjuknat meddelar att den var mager när han fick den, men att den nu har ätit upp sig en del. Enligt skötaren äter och dricker hästen numera med god aptit. Hästens ålder är osäker, enligt skötaren.

När hästen var kvar hos ägaren bodde den i en grushage med en före detta tvättstuga som inomhusutrymme. Utrymmet var smutsigt och utan ren och torr liggplats för hästen, konstaterar länsstyrelsen.

I sitt beslut menar länsstyrelsen att det är många saker som sammantaget talar för att hästen ska säljas eller överlåtas åt någon annan än ägaren.

Det handlar om att hästen var mager och inte hade en fullgod miljö att vistas i, även innan ägaren hamnade på sjukhus.

I kombination med ägarens sjukdom blir situationen ohållbar. En ny ägare måste ta hand om hästen, enligt länsstyrelsen.

Hästen ska nu säljas eller överlåtas i första hand. Om det inte går kan den komma att avlivas.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons