Omfattande skador på skolan

Väggar, tak och golv måste rivas på Bäckaskolan efter helgens sabotage. Vattenskadan uppges vara omfattande. Lärarna är de som drabbas värst.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2007
Lis Myllenberg fick under gårdagen själv stå och packa ner böcker från lärarnas arbetsrum i bananlådor som sedan ska lagras i ett bildrum som inte används dagligen.
Lis Myllenberg fick under gårdagen själv stå och packa ner böcker från lärarnas arbetsrum i bananlådor som sedan ska lagras i ett bildrum som inte används dagligen.Foto: 
Målare, elektriker och byggare samlades på tisdagen för att kontrollera omfattningen av skadorna.
Målare, elektriker och byggare samlades på tisdagen för att kontrollera omfattningen av skadorna.Foto: 

Sabotaget mot Bäckaskolan orsakade omfattande fuktskador. På tisdagen gjordes undersökningar av byggföretag och försäkringsbolag och rivning av innerväggar påbörjades.

Lis Myllenberg är rektor för Bäckaskolans grundskola. Hon fick på tisdagen själv stå och packa ner böcker från personalens arbetsrum som var ett av de ställen som har drabbats värst.

– Vi tömmer så mycket vi kan, säger hon och lägger ner en hög böcker i en bananlåda.

För personalen innebär sabotaget en hel del extra arbete och olägenheter. Förutom personalrummet skadades även personalens kök och lunchrum.

– Det är tufft för personalen. De är både ledsna och förtvivlade, säger Lis Myllenberg.

Ventilationsutrymmet där någon under helgen satte på vattnet och täppte till golvbrunnarna ligger ovanför personalens arbetsrum. Det innebär att vattnet runnit från taket, genom väggarna och ända ner i källaren.

Hur många kvadratmeter det handlar om som blivit fuktskadade visste man ännu inte på tisdagen. Inte heller hur lång tid renoveringen kommer att ta.

– Det vågar jag inte ens gissa, säger Thomas Andersson från Byggruppen som fått uppdraget att renovera lokalerna.

Enligt Marie Karlsson, områdeschef på fastighetsförvaltningen, så ska allt som är fuktskadat rivas bort. Både undertak, gipsväggar och golvmattor.

– Då slipper vi den långa torktiden som behövs när man använder fläktar. Det gäller också att göra rätt så att man slipper obehag efteråt.

Enligt vad Marie Karlsson hörde bland elever på skolan under tisdagen så skulle någon ha sett att det varit ungdomar på skolans område i lördags kväll och bland annat smällt raketer.

– Det har nog varit någon form av tillhåll. Det är så tråkigt när sådant här händer och det är medvetet, säger hon.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.