Annons

Omfattande brister på Vanningen

Arbetsmiljöverket hotar om vite om inte en lång rad brister åtgärdas. Bland är hanteringen av kemiska produkter mycket bristfällig på Vanningen.
Trelleborg • Publicerad 3 februari 2005

Inte mindre än 16 olika brister fann Arbetsmiljöverket under en kontroll på Vanningen Sim och Sporthall. Nu hotas anläggningen av vite.

De flesta bristerna handlar om dåliga eller obefintliga skyddsrutiner.

Annons

Det saknas en tydlig ansvarsfördelning av uppgifter kring arbetsmiljöarbete, aktuell risk- och skyddsinformation saknas för hälso- och brandfarliga kemiska produkter och en aktuell förteckning över vilka hälso- och brandfarliga kemiska produkter som används inom verksamheten saknas också.

Arbetsmiljöverket fann under inspektionen att hanteringen av de kemiska produkterna missköts på många sätt.

Vid inspektionen konstaterades det att en rörledning med svavelsyra är dragen genom ett utrymme där natriumhypokloritbehållaren är uppställd. Om det uppstår läckage på en sådan rörledning innebär det att en giftig klorgas kan uppkomma.

Eftersom anläggningen saknar larm som informerar om utsläpp finns det risker att personal kan skadas genom inandning av denna gas. Det finns heller ingen märkning med uppgifter om var rörledningarna innehåller.

Det finns även en risk för slangexplosion i anläggningens gassvetsutrustning i källaren eftersom backventiler mellan svetshantaget och slangar för två olika gaser saknas. Det finns därför en möjlighet för gaserna att ledas över från en slang till en annan och explosioner kan föreligga.

Inspektionen kräver nu att ordentliga rutiner uppförs skriftligen när det gäller samliga brister. Kommunen har till den 21 februari på sig att lämna in en handlingsplan.

Personalchef Gert Åberg har sett över detta.

– Personalavdelningen kommer att ta tag i de krav som berör systematiska arbetsfrågor. Det vill säga rutiner för information till personal. De övriga är ledningen på Vanningen ansvariga för, menar han.

Vissa krav anser han dock är onödiga.

– Det ska till exempel finnas en dokumentation över hur personalen ska handla vid rån. Detta vet samtliga anställda redan. Vad är det för mening då? Om de utsätts för rån bläddrar de väl inte i en pärm, säger han.

Annons

På Vanningen försäkrar man att badgästerna inte behöver vara rädda för explosioner eller andra olyckor. Verksamhetschef Gert Åkesson anser också att Arbetsmiljöverket ställer onödiga säkerhetskrav.

– Vi kommer att åtgärda samtliga krav. Men många är överdrivna. För att en olycka ska kunna inträffa måste fyra funktioner gå sönder i rad, vilket är osannolikt, menar Gert Åkesson.

Ett gaslarm kommer dock att installeras inom den närmsta veckan. Men samtliga åtgärder kan dröja flera månader.

Sofia Bergström

Vellinge
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons