Omfattande åtgärder väntar restaurangägare
Enligt inspektörens rapport handlar det i ett av fallen om brister på tolv olika punkter. Bland annat ska restaurangen inte ha kunnat redovisa godtagbara rutiner för uppvärmning respektive nedkylning av maten. Tillräckligt med arbetsytor, kylutrymme och förvaringsmöjligheter av städmaterial saknades också under inspektörens kontroll. Nu ombeds restaurangägaren att omgående upphöra med beredning av råa köttprodukter för att inte riskera absolut serveringsförbud.
På den andra restaurangen var temperaturerna i kylarna betydligt högre än Livsmedelsverkets rekommendationer. Dessutom saknades fungerande termometrar. I ett öppet kylutrymme uppmättes bland annat skurna grönsaker till +25 grader. Samtliga produkter i restaurangens kylbrunn fick därför slängas vid kontrollantens första inspektion. Med anledning av avvikelserna fick restaurangen påhälsning av inspektören vid ytterligare två tillfällen under juni månad. Restaurangens ägare hade då införskaffat godkända termometrar, men trots det var det fortfarande för varmt i kylarna visar rapporten från den senaste inspektionen.