Annons

Ombyggnaden av Axel Ebbes konsthall skjuts upp

Den 1 september togs det första spadtaget till ombyggnaden av Axel Ebbes konsthall, innan upphandlingen ens var avslutad. Det lär också bli det sista spadtaget på ett bra tag. Kommunen har beslutat pausa projektet i minst ett år.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2022 • Uppdaterad 31 maj 2023
Senaste spadtaget. Trelleborgs kommun har beslutat avbryta ombyggnaden av Axel Ebbes konsthall. Innan det ens startat. I september togs det symboliska första spadtaget av kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) och kultur- och fritidsnämndens dåvarande ordförande Thomas Nilsson (KD).
Senaste spadtaget. Trelleborgs kommun har beslutat avbryta ombyggnaden av Axel Ebbes konsthall. Innan det ens startat. I september togs det symboliska första spadtaget av kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) och kultur- och fritidsnämndens dåvarande ordförande Thomas Nilsson (KD).Foto: Tomas Nyberg

En dryg vecka innan valet stod kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nilsson (KD) redo med spadarna utanför Axel Ebbes konsthall. En jordhög hade transporterats dit för att politikerna skulle kunna ta det symboliska första spadtaget till den hett emotsedda ombyggnaden.

När symboliska spadtag tas brukar byggbolaget stå redo att sätta igång arbetet så fort politikerna lämnat över spadarna. Men i det här fallet var upphandlingen inte ens avslutad. För ungefär en vecka sedan kom de sista offerterna in, och det var rena mardrömsläsningen. Priset: 74,5 miljoner kronor jämfört med budgeterade 53,3. En ökning med 40 procent.

Annons

– Det beror på bland annat på högre kostnader för material och transporter, säger Mats Linderholm, chef för tekniska serviceförvaltningen på Trelleborgs kommun.

Efter dialog med kommunledningen har man nu beslutat avbryta upphandlingen, något som Mats Linderholm ser som naturligt.

– Sverige och världen befinner sig i en mycket svårare ekonomisk situation än på många år. Det innebär också att kommunen ska få ihop sina investeringar utifrån det självfinansieringskrav man har, säger han och menar att kommunen hamnat i ett läge där man måste prioritera.

– Jag tycker det är högst rimligt att man tar ansvar för kommunens pengar. Det är ju medborgarnas pengar i slutändan, säger Mats Linderholm.

”Är det så att vi helt plötsligt har en lågkonjunktur och priserna sjunker drastiskt, ja då kan vi kanske göra något tidigare.”
Ann Kajson Carlqvist (M)

Bedömningen nu är att projektet måste pausas i minst tolv månader. Då hoppas man att kostnadsläget ser annorlunda ut, och man kan gå ut med en ny upphandling. Men Ann Kajson Carlqvist (M) menar att tidpunkten är mycket svårbedömd.

– Vi måste hela tiden följa konjunkturen. Är det så att vi helt plötsligt har en lågkonjunktur och priserna sjunker drastiskt, ja då kan vi kanske göra något tidigare. Men jag tror det ligger inom något år, säger hon.

Kan det dra ut ännu längre på tiden?

– Det hoppas jag av hela mitt hjärta att det inte gör. Definitivt inte, det är inte vår tanke, säger hon.

Ann Kajson Carlqvist tycker det är trist att projektet måste pausas, men som läget är nu har man inte mycket val.

– Högst personligen så känns det mycket tråkigt men här måste vi ta ansvar för den totala ekonomin, säger hon.

Annons

I nuläget ser kommunen inget annat projekt som måste skjutas på framtiden, men det kan komma att ändras. Just nu är man mitt inne i budgetprocessen för nästa år.

– Ingen vet vad som kan hända i framtiden. Men vi har inget annat som vi planerar att sätta på paus, säger kommunalrådet.

Fakta

Nya Axel Ebbes konsthall

Konsthallen, som stod klar 1935, ska ska få en helt ny entré mot väster och en mötesplats på sydsidan. Inuti den nya delen, som byggs i två våningar plus källare med förråd, blir det på bottenvåningen foajé, kafé, butik och bildpedagogisk verkstad.

På andra våningen blir det utställningshall. Den nya byggnaden tillgänglighetsanpassas och länkas till den gamla med ett långsmalt orangeri med glastak.

Fontänen ”På Demantehällen” ligger i dag precis där nybygget ska ta form. Men den ska få en ny placering längre inåt Stadsparken.

Axel Ebbes 93 skulpturer, reliefer och målningar som haft sitt hem i konsthallen ”bor” tillfälligt i ett acklimatiserat magasin på hemlig ort.

När arbetet med ombyggnaden väl sätter i gång räknar kommunen med att det tar ett år och åtta månader att färdigställa.

Källa: TA, Trelleborgs kommun.

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons