Annons

Ombyggnad av hamnen har börjat

Ombyggnaden av hamnen har kommit i gång. Kranar, pråmar och cementbilar börjar synas. Ett nytt logistikcentrum och ett nytt färjeläge är på gång.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2005
Byggandet av det nya, 13000 kvadratmeter stora logistikcentrum har börjat i hamnen. Bild: Claes Nyberg
Byggandet av det nya, 13000 kvadratmeter stora logistikcentrum har börjat i hamnen. Bild: Claes NybergFoto: 
I en särskild infiltrationsdamm ska de förorenade muddermassorna från färjeläge 9 samlas Bild: Claes Nyberg
I en särskild infiltrationsdamm ska de förorenade muddermassorna från färjeläge 9 samlas Bild: Claes NybergFoto: 

De stora byggnadsprojekten har ännu inte kommit i gång. Men söder om spannmålsmagasinen har byggandet av det nya logistikcentrum börjat. Cementpelare reser sig redan. På 13000 kvadratmeter golvyta ska omlastning ske.

När en lastbil anländer med färjan kan den ha last till många adressater i olika delar av landet. Bilen går till ett omlastningscentrum där lasten bryts upp och fördelas på flera bilar som sedan går vidare till slut adressen.

Annons

Med det nya logistikcentrum kan omfördelningen av lasten ske redan i Trelleborgs hamn vare sig bilen är på väg norrut eller söderut.

– På det viset kan vi minska transportarbetet och det är det som speditörerna tjänar pengar på, säger Håkan Ohlin, teknisk chef på Trelleborgs Hamn AB.

Lagerytorna i logistikcentrum ska vara klara i april månad.

Längre ut i hamnen pågår andra arbeten. Massor hämtas på västra piren för att flyttas över på östra sidan. Ett område intill färjeläge 8 ska muddras för att göra plats för ett nytt läge, nummer 9. För att inte vattnet ska grumlas under muddringen så vallas området in.

De förorenade bottenmassor som finns i läge 8, och det kommande läge 9, får inte användas för utfyllnad utan rening. Längst ut på den västra pirarmen har en infiltrationsdamm byggts för att ta hand om de förorenade massorna. Dammen är tät för att det förorenade vattnet ska kunna tas om hand.

Motortransport kommer att flytta bilmottagningen till Malmö men hyreskontraktet är inte uppsagt.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons