Annons

"Om man ska vara elak säger man Trellehulla"

Han har funnits på Stortorget mer eller mindre varje dag i 17 år. Under de åren har han skaffat sig en relation till både sport och statyer i kommunen. Jan-Erik Larsson, eller Jonta som han mer känd som, berättar om sitt Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2009
Foto: 
I 17 år har "Jonta" stått på torget i Trelleborg och sålt blommor. På den tiden har han byggt upp en relation till staden.
I 17 år har "Jonta" stått på torget i Trelleborg och sålt blommor. På den tiden har han byggt upp en relation till staden.Foto: 

TRELLEBORG.Beskriv din relation till Trelleborg.

– Det här är 17 året i rad som jag står på torget och säljer blommor. Tillsammans med min före detta sambo har jag faktiskt bott i Trelleborg i åtta år.

Annons

Vad är det bästa med kommunen?

– Det måste väl vara den välfungerande torghandeln. Centrum fungerar bra, både handelsmässigt och socialt. Det blir en träffpunkt på torget. Är det någon man inte träffat på väldigt länge kan man vara säker på att man ses där.

Vad är det sämsta?

– Jag vet inte, det dåliga förtränger man ju. Jag kommer inte på något direkt. Det enda som är lite tråkigt just nu är ombyggnaden av torget. Ju snabbare den blir klar, desto bättre.

Vad utmärker Trelleborg från andra städer?

– Att det finns torghandel året runt. Det är inte så vanligt. Sedan finns det också mycket blomsterutsmyckningar, väldigt mycket mer än i de flesta andra städer. Det är snyggt och bra.

Vad visar du upp när du får besök från andra städer?

– Om jag bodde här skulle jag visa upp det gamla vattentornet. Det är inte unikt, men ändå något som de allra flesta stannar upp och tittar på. Axel Ebbes Sjöormen är också en sådan sak. De frigående fåglarna är också något som är ganska ovanligt.

Vad i kommunen är du stolt över?

– Att den lilla stan har ett allsvenskt fotbollslag. Men det finns ju förstås även i mindre orter, som Ljungskile där jag är född.

Annons

Skäms du över något?

– Kanske att färjorna inte bytt drivmedel. Luften är inte bra, det är något man borde försöka komma åt. Samtidigt är det nog inte så lätt att ändra på.

Vilka fördomar har folk om Trelleborg och trelleborgarna?

– Fördomar finns det ju. Om man ska vara elak och syfta på att det är dåligt nöjesutbud kallar man stan för Trellehulla. Men en stad i den här storleken är ju på det viset, det ska gå runt att arrangera sådana saker. Samtidigt tycker jag att det händer mer och mer i Trelleborg för varje år som går.

Vad tycker du om tånglukten?

– Det är så det ska vara i en kuststad. Bor man i en stad som har kontakt med havet luktar det så ibland. Det stör inte mig speciellt men jag tycker ändå att man i möjligaste mån ska minimera problemen vid hamnanläggningar och liknande.

Vilken fråga är viktigast för kommunen?

– Det är svårt att svara på när man kommer utifrån. Jag vet inte alls hur det funkar med vård, skola och omsorg, det är ju det som är kommunens kärna. De ska inte leka företagare och syssla med en massa annat.

Vilken stad borde Trelleborg hämta inspiration från?

– Jag vet inte riktigt. Inför 750-årsjubileet hade man ju väldigt högtflygande planer. De ville sätta upp tak över hela torget. Sådant ska stöttas tycker jag, det är skitfräckt. Det hade blivit den enda staden norr om Alperna som hade haft det så. Jag tror att alla torghandlare var positiva till den tanken.

Annons

Vad tycker du om hamnen?

– Vi måste ju ha hamnar så att vi kan skeppa ut varor. Men om hamnen hade flyttats åt antingen öster eller väster hade vi fått ett centrum som har kontakt med vattnet. Hur viktig hamnen är för just Trelleborg har jag ingen aning om.

Hur viktigt är det att vi har idrottslag på elitnivå? Viken sport är viktigast?

– Det är viktigt för stan, men det är inte så viktigt att kommunen sponsrar elitidrotten. De kan vara mer och mer generösa ju längre ner i divisionerna vi kommer. Fotboll och hockey, och i viss mån handboll känns viktigast att nå elitnivån inom. De är störst.

Håller du på Trelleborgslagen?

– Nej, det gör jag inte. Men det är roligt om det går bra för både Stavsten, IFK handboll och TFF. Fotbollen och handbollen följer jag.

Hur är den typiske trelleborgaren?

– Det är en som går och "mollar" för en femma. Nej, skämt åsido, för mig finns det inte någon typisk trelleborgare. Det kanske hörs på dialekten, men nej. Det går inte att peka ut någon speciell.

Vilken slogan borde kommunen ha?

– De kör mycket med sina palmer och det är väl inte fel. Men man borde använda sig av det gamla vattentornet och Sjöormen. De ingår båda två i stans silhuett, och är mest utmärkande. Det gäller även färjorna såklart.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons