Annons

"Om det kommer en faktura vägrar jag att betala"

Kan en hyresgäst tvingas ersätta Trelleborgshem för kostnader i samband med en brand som hyresgästen inte har anlagt? Den frågan ställs på sin spets efter en brand i en husvagn på Fagerängen.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009
Den 20 mars i år eldhärjades Jan Villadsens husvagn och i branden skadades ett garage i närheten. Nu kräver Trelleborgshem att han betalar hyresbolagets självriskkostnader. "Jag kommer att vägra att betala", säger Jan Villadsen. Foto:Claes Nyberg
Den 20 mars i år eldhärjades Jan Villadsens husvagn och i branden skadades ett garage i närheten. Nu kräver Trelleborgshem att han betalar hyresbolagets självriskkostnader. "Jag kommer att vägra att betala", säger Jan Villadsen. Foto:Claes NybergFoto: 

Trelleborgshem menar att de har lagen på sin sida. Tveksamt säger en jurist, och hyresgästen vägrar att betala.

Den 20 mars i år tände någon eld på Jan Villadsens husvagn som stod uppställd på en parkering på Fagerängen i Trelleborg. I branden skadades också ett intilliggande garage.

Annons

En vecka senare fick Jan Villadsen ett brev från Trelleborgshem där hyresbolaget meddelade att han skulle ersätta Trelleborgshems kostnader i samband med branden. Men det framgick inte när fakturan skulle komma eller hur stora Jan Villadsens kostnader skulle bli.

– Jag blev förbannad. Branden i husvagnen var anlagd och jag har fått ersättning från mitt försäkringsbolag. Då ska inte jag behöva betala något till Trelleborgshem. Om det kommer en faktura vägrar jag att betala och kopplar in en jurist, säger Jan Villadsen.

Trelleborgshem menar att husvagnen har varit olovligt uppställd och att Jan Villadsen därför ska ersätta hyresbolaget för skadorna på garaget. I hyreskontraktet står dock bara att parkeringsplatsen ska användas för att parkera bilar. Men enligt Trelleborgshems vd Kent Jönsson har hyresbolaget flera gånger bett Jan Villadsen att flytta sin husvagn. Dock utan resultat.

– Hyresgästen har varit oaktsam och ska därför ersätta oss. Vi har sagt till honom både via brev och telefon att han ska flytta husvagnen just på grund av brandrisken. Han har vägrat och vi har blivit väldigt otrevligt bemötta, säger Trelleborgshems vd, Kent Jönsson.

Trelleborgs Allehanda har varit i kontakt med Mats Lindahl, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Malmö. Och han är skeptisk till Trelleborgshems krav.

– Det låter mycket märkligt att en hyresgäst skulle bli ansvarig för någon annans kriminella handlingar. Jag känner inte till något liknande fall. Om husvagnen var olovligt placerad hade dessutom hyresbolaget haft möjlighet att tvångsförflytta husvagnen, säger han.

Men Kent Jönsson delar inte den uppfattningen. Han anser att Trelleborgshem har lagen på sin sida.

– Jag kan inte tänka mig att Hyresgästföreningens jurister har koll på alla rättsfall. Lagen säger att om en hyresgäst har varit oaktsam eller visat försumlighet så kan hyresvärden kräva hyresgästen på pengar. Här handlar det helt klart om både oaktsamhet och försumlighet, säger han.

Det är i nuläget inte klart hur Trelleborgshem kommer att gå vidare med ärendet.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons