Annons

Ölsmugglare begärs häktade i sin frånvaro

Ett par från Mellanskåne har begärts häktade i sin frånvaro för att via Trelleborg ha smugglat in över 560000 liter öl – motsvarande tio fulla tankbilar.
Trelleborg • Publicerad 18 februari 2005

Smugglingen pågick under åren 1998 till 2000, och är en del i en härva med förgreningar över landet. Flera personer har redan dömts för smuggling och olovlig försäljning av alkohol.

Polisen fick upp ögonen för verksamheten efter att en person ertappats med att ha sålt alkohol utanför en skola i Norrköping.

Annons

Det misstänkta paret har, enligt åklagaren, bedrivit systematisk alkoholinförsel i stor omfattning. Man beräknar att de gemensamt, i nästan 50 transporter på uppemot 24000 liter öl per gång, plockat hem totalt 564000 liter starköl och drygt 36000 liter vin. Mannen ska desutom på egen hand ha svarat för importen av ytterligare 360000 liter öl och 12000 liter vin. – De har argumenterat för att det här skulle ha varit tillåten import, beställd av enskilda personer som deltagit i en samordnad transport, berättar åklagare Jan Pernvi.

– Men det har visat sig att de privatpersonerna var antingen fingerade, avlidna eller sade sig inte ha något med saken att göra. Paret har påstått sig operera genom flera bolag, bland annat genom hemsidor på internet, men någon licens för alkoholimport har de aldrig haft. Enligt polisutredningen har paret drivit en slags förening som i praktiken fungerat som ett detaljhandelsbolag. För medlemmarna där har det varit möjligt att få starköl levererad hem samma dag den beställdes.

Sedan 2000 befinner sig det misstänkta paret, en man i 60-årsåldern och en kvinna i 40-årsåldern, i Spanien. Där har de varit säkra för den svenska rättvisan eftersom Sverige inte haft något utlämningsavtal med Spanien vad gäller skattebrott. Men det har man nu, och paret kan utlämnas under förutsättning att de häktas av svenska myndigheter.

Misstanken gäller grov varusmuggling, och även försök till grov varusmuggling eftersom några av deras transporter fastnat i tullen och brottet därför inte kunnat fullbordas.

Bara för perioden juni 1998 till februari 1999 har kvinnan bokförts för sammanlagt 3,4 miljoner kronor i obetalda alkoholskatter.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons