Annons

Oljeutsläpp utanför Trelleborg

(Uppdaterad 08.09)Ett stort bälte med tjock och kletig olja var sent på torsdagskvällen på väg in mot den skånska sydkusten strax utanför Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 23 januari 2004

Oljan har nått land, rapporterar TV 4 Öresund, med en reporter på plats på sydkusten på fredagsmorgonen. Ett tjockt, fruset och svart täcke ligger vid Stavstensudde några kilometer väster Trelleborg. Flera fåglar har blivit oljeskadade, uppger tv-stationen. Det handlar om cirka 2 000 liter tjock och kletig olja, som enligt vakthavande Lars Ekblad troligen är ytterst svår att sanera. - Den är mycket besvärlig. Den är kletig och man får i princip skrapa bort den med spadar för att komma åt den, säger han till TT. Det är den kommunala räddningstjänsten i Trelleborg som ansvarar för saneringen av olja som kommit upp på land. - Vi väntar på resultat från Kustbevakningen innan vi bestämmer hur vi ska gå till väga. Vi ska också göra egna kontroller på land så fort det blir ljust, säger brandmästare Thomas Kjellberg. Ett flygplan från Kustbevakningen lyfte vid åttatiden från Sturup för att undersöka var oljan hamnat. Oljebältet, som är cirka sju kilometer långt och fyra kilometer brett, upptäcktes av Kustbevakningens flyg på torsdagseftermiddagen i havet fem kilometer söder om Trelleborg. de. Eftersom de grunda områdena i Öresund, där stora mängder sjöfågel normalt håller till, har frusit de senaste dygnen har många fåglar sökt sig till stränderna kring Trelleborg i stället. Därför finns det risk för stora skador på fågellivet om oljan, som blivit extra tjock och kletig i kylan, når in till land. I oljebältet finns också klumpar av olja. Oljan misstänks komma från det utsläpp som skedde inne i Trelleborgs hamn på onsdagen. Under arbete med ballasttankarna släppte TT-lines färja Tom Sawyer ut olja när fartyget låg vid kaj. Utsläppet beräknades omfatta fyra eller fem kubikmeter.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons