Annons

Oljeustläpp kvar i issörjan

Att torsdagens oljeutsläpp rör sig om motorbrandolja, så kallad tjockolja, är konstaterat. Men varifrån den kommit är fortfarande oklart.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2004

Kustbevakningens provtagningar som eventuellt skulle kunna spåra oljans källa är ännu inte klara. - Det tar ett tag att få proverna klara, säger Tomas Nolte på kustbevakningen. Teorin om att utsläppet har samband med TT-lines färja Tom Sawyer är alltså ännu obekräftad. Under måndagen flög kustbevakningen över området och kunde konstatera att olja fanns kvar i issörjan, men i går hade de ingen enhet på plats. - Vi vet att en del olja har flutit in i issörjan, men hur mycket det handlar om är oklart, säger Tomas Nolte. Räddningstjänsten har inte gjort något sedan söndags, utan inväntar ny information från kustbevakningen. - Vi har högsta beredskap och avvaktar nya rapporter, säger insatschefen Anders Olofsson. Personal på Kommunal teknik, parkförvaltningen och miljö- och hälsa är beredda att rycka in om mer olja kommer upp till ytan och flyter in mot stränderna. Det kan nämligen finnas partiklar även under ismassorna. - Oljan kan sjunka ner en bit i vattnet. Den lägger sig inte på botten, men den kan ligga strax under ytan, säger Anders Olofsson. Kylan gör att tjockoljan klumpar sig och blåsten gör att den sprider sig, berättar Anders Olofsson. - Den blir kletigare ju varmare det är. När det är så här kallt blir den till klumpar. Blåsten gör att oljan blandas upp med vatten och sprids i mindre klumpar som sedan är livsfarliga för fåglarna, fortsätter han. Det är alltså inte osannolikt att fler fåglar kommer drabbas av utsläppet framöver, efter hand som oljan kommer upp till ytan. Om man upptäcker en oljeskadad fågel ska man kontakta Katastrofhjälp fåglar och vilt och inte själv försöka ta hand om den.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons