Annons

Oljetankar tickande miljöbomber i Trelleborg

Det finns ungefär 2 000 nergrävda oljetankar i Trelleborg. Tankarna kan vara tickande miljöbomber om de innehåller oljerester, eftersom de ofta är av stål och kan rosta sönder.
Trelleborg • Publicerad 7 oktober 2003

- Jag uppmanar alla fastighetsägare som har oanvända oljetankar nergrävda att se till att de kommer upp och iväg, säger Sten Björk (s), ordförande i miljönämnden i Trelleborg. Om olyckan är framme och tanken rostar sönder och det rinner ut olja, till exempel till närliggande vattendrag, kan det bli en mycket dyrbar historia för fastighetsägaren, enligt Sten Björk. - Kostnaden för saneringen kan komma upp i hundratusentals kronor, säger han. Enligt Sten Björk är det en rimlig uppskattning att det finns ungefär 2 000 nergrävda oljetankar i Trelleborgs kommun. Ingen vet dock exakt antal, eftersom många tankar grävdes ner för länge sedan. På en hel del fastigheter har användningen av tankarna upphört, eftersom huset fått annan form av uppvärmning. - En del fastighetsägare kanske inte ens vet om att de har en tank nergrävd på tomten, säger Sten Björk. Huset kanske har bytt ägare flera gånger sedan tanken användes. Det gäller först och främst att ta reda på om det finns en tank nergrävd på tomten och sedan undersöka om det finns olja i den och i vilket skick tanken är. - Att ta upp och låta forsla bort tanken kostar bara 5 000 till 10 000 kronor, betydligt billigare än en eventuell sanering efter en oljeläcka, säger Sten Björk.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons