Annons

Oljeskadade svanar vilar ut i Smyge

Närmare trettio svanar har samlats vid Smygehuk, tre av dem är svårt oljeskadade. Redan i går upptäckte folk från Katastrofhjälp mot fåglar och vilt (KFV) ett tiotal svanar vid Smygehuk.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG I morse hade gruppen växt till 28 stycken. Troligtvis har fåglarna flugit dit från Österlen. Tre av dem är svårt oljeskadade, och många av de andra har lättare oljeskador. Jan Åke Hillarp från Katastrofhjälp mot fåglar och vilt (KFV) vill inte att allmänheten ger sig ut för att försöka fånga in de oljeskadade fåglarna. - Jagar man dem så blir de bara skygga , varnar Jan Åke Hillarp från Katastrofhjälp mot fåglar och vilt (KFV). Först när de är uttröttade och sjuka av oljan kan de hjälpas. På plats på stranden vid Smygehuk finns Jessica Åberg, frivillig från KFV. Igår försökte hon fånga in den värst skadade men fågeln stack då ut till havs igen. Nu är strategin att mata fåglarna och försöka få dem lite tamare, samt avvakta deras tillstånd. När de väl blir sjuka och trötta är de lätta att fånga in. - Får vi bara tag på dem så är deras chanser goda. Har de fått olja i sig så finns det medicin som de måste få. Men är de allvarligt skadade så måste de avlivas. - Jag får sitta här på stranden i dag och försöka locka på dem. Jag hoppas vi kan fånga in de sämsta redan i dag, inte att vi ska åka härifrån och veta att de ligger kvar här, säger hon och blickar ut mot gruppen av svanar som ligger i vattenbrynet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons