Annons

Oljebälte upptäcktes utanför sydkusten

Under söndagen upptäckte kustbevakningen ett sex mil långt oljebälte utanför sydkusten. Det fanns dock inga farhågor om att oljan skulle nå in till stränderna.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2005

Oljebältet upptäcktes på söndagsförmiddagen av kustbevakningens flyg. En oljeboj släpptes ner från flygplanet för att markera bältet och ett av kustbevakningens fartyg från Blekinge skickades till platsen.

Oljebältet låg en mil utanför sydkusten och sträckte ut sig på ett område motsvarande sex landmil. Från Blenheim utanför Trelleborg i väster till Ystad i öster.

Annons

Bältet som var 25 meter brett, bestod av lättflyktig dieselolja.

– Den här sortens olja går inte att ta upp, Den är som en tunn oljefilm på vattenytan, sa Staffan Pyk, vakthavande befäl på kustbevakningen i Karlskrona.

Staffan Pyk bedömde det som mindre troligt att oljan skulle kunna ta sig in till stränderna längs sydkusten. Den lättflyktiga oljan väntades i stället dunsta i värmen eller lösas upp av väder och vind.

Kustbevakningens fartyg skickades till området för att ta upp oljebojen som släppts ner och för att hämta in det oljeprov som finns i bojen. Provet kan senare eventuellt användas för att hitta från vilket fartyg oljan kommer.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons