Annons

Olika versioner från mor och dotter i tingsrätten

Den 30 åriga fortsätter att förneka all kännedom om de 20,6 kilo amfetamin som hittades i bilen.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2010
Kvinnans version inför Göteborgs tingsrätt om varför hon och mamman gjorde 48-timmarsresan till Holland skiljer sig från mammans version. Det var inte för att hämta en tv och kläder i Holland på uppdrag av deras släkting, som mamman uppgav för rätten på tisdagen.Foto: 

GÖTEBORG. Efter att tulltjänstemännen stoppat de två Trelleborgskvinnorna på Lernacken strax före midnatt den 18 november fick kvinnan tag i sin beslagtagna mobiltelefon och ringde i smyg samtalet till systern, som spelades in av polisen.

– Mina barn väntade. Jag skulle köpa med mig pizza, uppgav den 30-åriga kvinnan som anledning till samtalet.

Annons

30-åringens tre barn är just nu utan mamma, mormor och även pappa. Pappan sökte två gånger under fjoråret nåd från regeringen för ett fängelsestraff för grov människosmuggling. "Sen jag blev gripen har min familj lidit jättemycket", skrev han i nådeansökan daterad den 1 juli, fem månader innan bilen med narkotika stoppades vid Öresundsbron.

Kvinnans version inför Göteborgs tingsrätt om varför hon och mamman gjorde 48-timmarsresan till Holland skiljer sig från mammans version. Det var inte för att hämta en tv och kläder i Holland på uppdrag av deras släkting, som mamman uppgav för rätten på tisdagen.

Egentligen skulle resan ha gått till Borås för att hälsa på morföräldrarna, men modern ändrade sig och ville till Holland för att hälsa på en vän, hävdade 30-åringen.

– Jag blev arg först. Men jag var skyldig henne [mamman] 3 000 kronor, sa kvinnan som anledning till att hon ändå gick med på att köra bilen till Holland.

Åklagaren Göran Sjödell påstår att 30-åringen varit medveten om narkotikasmugglingen. Genom sms- och telefonkontakt med sin släkting, som påstås ha varit navet i ärendet, ska kvinnan ha medverkat till att en holländsk man hämtade deras bil och fyllde den med narkotika, menar Göran Sjödell.

30-åringen förnekar sms-meddelanden och ett av två telefonsamtal med släktingen. Åklagaren spelade upp samtalet och frågade 30-åringen vem kvinnan i samtalet var.

– Jag vet inte, svarade hon.

I kvinnans lägenhet hittade polisen under husrannsakan tre pistoler längst in i ett köksskåp. De fynden sa 30-åringen sig inte känna till.

Båda kvinnorna har under de två rättegångsdagarna ifrågasatts av åklagare och försvarsadvokater för att de lämnat flera versioner om vad anledningen var till resan. 30-åringen uppgav i tullen att de varit och besökt en släkting på grund av ett dödsfall, i senare förhör att mamman frågat om de kunde resa iväg och handla, och nu inför rätten att hon skulle skjutsa mamman som skulle träffa en vän.

Rättegången fortsätter och är planerad att avslutas den 29 april.

Martin Strandberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons