Annons

Olika uppfattning om skuld

Den 16 november förra året lämnade mor och dotter Trelleborg för en bilfärd tur och retur Holland på 48 timmar. När de stoppades på Öresundsbron fanns 20,6 kilo amfetamin gömt i bilen. På torsdagen meddelade tingsrätten i Göteborg fällande domar för alla fem som åtalats för smugglingen.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2010

Modern

Åtalet: 47-åringen var kurir tillsammans med dotter. Väl framme i Amsterdam lämnades bilen till den holländske mannen. När han lämnade tillbaka den åkte kvinnorna mot Sverige. Då fanns 20,6 kilo amfetamin i bilen.

Annons

Försvaret: Hon åkte till Holland för att hämta en tv-apparat och kläder på uppdrag av släktingen. Det var också en möjlighet till semester och att umgås mer med dottern. Skrev inte några sms till släktingen under resan, eftersom hon inte kan skriva sms. Kanske var det dottern som gjorde det. Har ändrat sin historia för att hon var rädd för att något skulle hända hennes son. Vågar nu säga att släktingen är den som lurat henne.

Dom: Tio års fängelse.

Dottern

Åtalet: Den 30-åriga kvinnan var föraren till och från Holland. Hade kontakt med släktingen via telefon och sms, och var också den som hämtade bilen som holländaren hade fyllt med narkotika, enligt åklagaren. När kvinnorna greps i tullen ringde 30-åringen till sin syster och sa "jag anförtror dig mina barn". I 30-åringens bostad i Trelleborg hittade polisen vid husrannsakan tre pistoler.

Försvaret: Ställde upp och skjutsade modern som avbetalning på en skuld till henne. Anledningen till resan trodde hon var att modern i smyg skulle träffa en kärlek. När de tog in på hotellet hade mamman bilnycklarna. Den enda kontakten 30-åringen hade med släktingen var på hemvägen, för att fråga om vägen. Hon skickade inte sms till honom. Hur pistolerna hamnade i hennes bostad kan hon inte förklara.

Dom: Tio års fängelse.

Kvinnornas släkting

Åtalet: Han utvisades från Sverige 2005 men har ändå befunnit sig i landet. Han tog kontakt med den holländske mannen och med sina släktingar i Trelleborg som han fick att ställa upp som kurirer. Under smugglingsresan förmedlade han information mellan kvinnorna och den holländske mannen. Var beredd att möta upp sina kvinnliga släktingar i Trelleborg när de fört över narkotikan över gränsen.

Försvaret: Han är visserligen släkt med kvinnorna, men talar inte samma språk som dem. Därför kan det inte vara han som skötte kontakterna mellan dem och holländaren. Han brukar låna ut telefonen till andra personer. Samtalen med 43-åringen handlade om cigaretter.

Dom: Tio års fängelse, utvisning på livstid.

Annons

43-årig man

Åtalet: 43-åringen hade lärt känna kvinnornas släkting på en anstalt i Göteborg 2006. I oktober 2009 avtjänade 43-åringen ett fängelsestraff på ett utslussningsboende. I telefonsamtal med kvinnornas släkting gjordes planerna upp om att föra in amfetamin från Holland för att sälja det i Sverige.

Försvaret: De inspelade telefonsamtalen har handlat om smuggling av cigaretter och köp av däck.

Dom: Tio års fängelse.

Holländaren

Åtalet: Kontaktades den 15 oktober av kvinnornas släkting. De planerade tillsammans hur smugglingen skulle gå till. Efter att holländaren sett till att narkotikan gömts i bilen lämnade han över den till kvinnorna och åkte själv till Trelleborg. Där mötte han kvinnornas släkting på Stortorget. Holländaren greps sedan på ett hotell i Lund tillsammans med två andra landsmän. De var i ett första skede misstänkta, men åtalades inte.

Försvaret: Sms:en och samtalen med kvinnornas släkting känner han inte till. Åkte till Sverige för att shoppa och se sig omkring.

Dom: Tio års fängelse och utvisning i 15 år.

Finansiär

Polisen har misstänkt att en man i Göteborgstrakten hade intresse i narkotikapartiet. I samtal med 43-åringen framkommer det att finansiären, tillsammans med några andra personer, åkt och letat efter kvinnornas släkting som då redan hade gripits och häktats. I ett sms till 43-åringen skrev finansiären "Ska vi lösa problemet eller inte. Jag är trött på allt SKITSNACK". Polisens misstankar räckte aldrig till åtal.

Johan Silfversten Bergman
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons